Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Ananas si kupte zas!

Ananas si kupte zas!

Ananas si kupte zas! Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít

Ananas si kupte zas! Zdroj: Thinkstock

Toužíte-li zhubnout, jděte do hubnoucího všeléku! Ve vaší kuchyni nesmí chybět žlutý sladký miláček – ananas. Jeho vůně i chuť si podmaní všechny členy vaší rodiny.

Ananas je tropické ovoce bromeliovité rostliny botanicky nazývané ananasovník chocholatý. Je pokryt voskovitou, kožovitou kúrou, vytvářející typickou šestiúhelníkovou strukturu na povrchu. Jediné plodenství se vytváří na jedné rostlině, která po dozrání hyne.

Ananas určený ke konzumaci má mít správně světle žlutou barvu a sladkou chuť. Jeho plody dorůstají délky až 30 cm a váží 3–4 kg.

Ananas je pěstován v řadě tropických a subtropických zemí. Pěstuje se na plantážích v počtu několika tisíc rostlin na hektar. Nejvýznamnějšími producenty jsou USA, Thajsko, Filipíny, Brazílie, Čína, Indie, Kostarika.

Ananas určený k přímé spotřebě se sklízí, když plody začínají žloutnout. Zbavuje se pichlavých listů na vrcholu, loupe se, zbaví se centrálního stonku a řeže na plátky, které se kompotují. Plody určené k pozdější spotřebě se natírají voskem s pryskyřicí. To zabraňuje jejich plesnivění a hnilobě. Tyto vydrží při teplotě okolo 10 stupňů až čtyři týdny.

Složení

Ananas obsahuje až 86 % vody, dále sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuků jen zanedbatelné množství. Obsahuje hodně draslíku, vápníku a sodíku, velké množství organických kyselin (např. kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou).

Na co si dát pozor!

Pokud chcete doopravdy využít léčivé účinky ananasu, konzumujte vždy ananas čerstvý, nikoliv konzervovaný, ten totiž ztrácí až polovinu svých účinných látek

Recepty

Marinovaný ananas s mascarpone

4

Léčivé účinky ananasu

• ananas čistí a detoxikuje lidský organismus, startuje procesy hubnutí a brání zadržování vody v těle, pomáhá spalovat tuky

• chrání před bakteriemi a parazity ve střevech, prospívá slinivce břišní, působí proti zácpě a zlepšuje pravidelnou stolici

• zlepšuje fyzickou výkonnost

• zvyšuje imunitu

• snižuje srážlivost krve a krevní tlak

• působí protizánětlivě

• uvolňuje svalstvo

• je po dlouhá staletí užíván jako účinné afrodiziakum

• vyživuje a prospívá vlasům, nehtům a pokožce

Využití v kuchyni aneb kde všude ananas nesmí chybět

• ovocné saláty a kompoty

• čaj

• alkoholické koktejly

• sirupy, džusy, horké ovocné nápoje

• omáčky

• příloha k pečenému masu

• koláče

• zmrzlinové poháry

Recept mé babičky, večeře, po které se hubne – Kuřátko na ananasu

Často, když se chystám navštívit babičku, ptá se, co mi má uvařit k večeři. Už ale předem zná mou odpověď, která se roky nemění. Jelikož chci vypadat stále štíhle, pokaždé odpovídám: „Dala bych si, prosím, kuřátko na ananasu!“

Suroviny:

• 1 kompot ananasových kousků

• 2 kuřecí řízky

• 1 porce rýže

• 0,2 l bílého vína

• pepř, sůl, kari

• 1 lžíce solamylu

• 3 lžíce oleje

Postup:

Maso opláchneme studenou vodou, naklepeme, pokrájíme na kostky a osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme. Podlijeme vínem a smažíme, posypeme kari. Přidáme trochu vody, mícháme. Přidáme všechen ananas. Asi po 15 minutách vmícháme solamyl, až omáčka zesklovatí. Podáváme s vařenou rýží.

Prima tipy:

1. Nikdy nekonzumujte nezralý ananas. Nezralé plody ananasu obsahují velké množství kyselin, které by vám mohly poškodit zubní sklovinu a dokonce podráždit žaludeční sliznici.

2. Zkuste naložit maso do ananasové šťávy! Díky tomu, že enzym bromelin, který ananas obsahuje, štěpí bílkoviny na aminokyseliny, ananasová šťáva udělá z plátku masa křehkou a lahodnou pochoutku.

3. Ananas nejenže výtečně chutná, ale i nádherně vypadá. Vystavte ananas do popředí vánoční ovocné mísy. Ananas bude svou velikostí a typickým vzhledem dominovat „obyčejným“ mandarinkám a pomerančům a zároveň provoní celý obývací pokoj.

4. Pokud vás článek zaujal a toužíte se toho dozvědět o ananasu více, přečtěte si knihu Ananas od Barbari Simonsohn.

Buďte zdraví, hubněte s chutí, jezte ananas!

Autor. Alžběta Krchová

Vyzkoušejte další recepty s ananasem:

Recepty

Pusinkový ananasový dortík

4
Recepty

Krůtí špízy a grilovaný ananas

5
Recepty

Ananasový tarte tatin

3
Recepty

Červené thajské kari s ananasem

46
Recepty

Grilovaný ananas s chilli

3

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví


Přečtěte si také

Novinky

Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat?

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Novinky

Kuchyně hlubokých hvozdů aneb Jak se jedlo na Šumavě

Prostřeno!

Prostřeno: Banánové lívanečky s krémem ze šlehačky a mascarpone, zdobené lesním ovocem

Prostřeno!

Prostřeno: Křepelky pečené na demi glace a červeném víně s divokým kořením s bramborovou kaší se smaženou cibulkou

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí krémová polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Domácí houstičky s grilovaným vepřovým a remuládou z limetky, slané sojové omáčky, koriandru, česneku a majonézy

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Válka skončí brzy. Putin má stejný problém, jakému čelil Hitler, říká ruský politolog Sledujte Partii s Dvořákem a Vondráčkem: Jak vnímají sněmovní boj o rozpočet? ON-LINE: Drtivý úder Ukrajinců v Tavrii. Zničili jsme desítky dronů a obrněnců, tvrdí

prima-zeny

Prokletí Yvetty Blanarovičové. O dva bratry přišla tragicky, na lásku měla smůlu Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje Tiktokerka Anna Dvořáková by chtěla domů sluhu. Na kolegu prozradila, že v zákulisí štěká

prima-zoom

Nacisté hrůzně povraždili 5000 Italů Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil Utahraptor byl krutým lovcem. Podívejte se, jak líčil na kořist

prima-fresh

Poznejte 5 tradičních odrůd vína, kterým se v Čechách a na Moravě daří nejlépe. S čím je ideálně kombinovat? Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

prima-cool

Odhalená tajemství filmů od Tarantina Robin Hood vyrazí do akce už dnes ve 20.15 Stallone přiznal velkou chybu u slavného filmu. Lituje jí dodnes

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Jaromír Soukup jen zírá, jak si Agáta užívá s Dopitou. Ten je u ní jako doma Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Smíchat, rozhodit a zasadit! Pár nápadů, jak si na podzim pohrát s cibulkami jarních cibulovin Na podzim má kořen pampelišky největší sílu. Udělejte si pampeliškovou kávu, čaj nebo kapky Jednoduchý věneček z buxusu ve tvaru srdce ozdobí zádveří domu nebo okno

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.