Toužíte-li zhubnout, jděte do hubnoucího všeléku! Ve vaší kuchyni nesmí chybět žlutý sladký miláček – ananas. Jeho vůně i chuť si podmaní všechny členy vaší rodiny.
Ananas si kupte zas!
Ananas je tropické ovoce bromeliovité rostliny botanicky nazývané ananasovník chocholatý. Je pokryt voskovitou, kožovitou kúrou, vytvářející typickou šestiúhelníkovou strukturu na povrchu. Jediné plodenství se vytváří na jedné rostlině, která po dozrání hyne.
Ananas určený ke konzumaci má mít správně světle žlutou barvu a sladkou chuť. Jeho plody dorůstají délky až 30 cm a váží 3–4 kg.
Ananas je pěstován v řadě tropických a subtropických zemí. Pěstuje se na plantážích v počtu několika tisíc rostlin na hektar. Nejvýznamnějšími producenty jsou USA, Thajsko, Filipíny, Brazílie, Čína, Indie, Kostarika.
Ananas určený k přímé spotřebě se sklízí, když plody začínají žloutnout. Zbavuje se pichlavých listů na vrcholu, loupe se, zbaví se centrálního stonku a řeže na plátky, které se kompotují. Plody určené k pozdější spotřebě se natírají voskem s pryskyřicí. To zabraňuje jejich plesnivění a hnilobě. Tyto vydrží při teplotě okolo 10 stupňů až čtyři týdny.
Složení
Ananas obsahuje až 86 % vody, dále sacharidy, vlákninu, bílkoviny, tuků jen zanedbatelné množství. Obsahuje hodně draslíku, vápníku a sodíku, velké množství organických kyselin (např. kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou).
Na co si dát pozor!
Pokud chcete doopravdy využít léčivé účinky ananasu, konzumujte vždy ananas čerstvý, nikoliv konzervovaný, ten totiž ztrácí až polovinu svých účinných látek
Léčivé účinky ananasu
• ananas čistí a detoxikuje lidský organismus, startuje procesy hubnutí a brání zadržování vody v těle, pomáhá spalovat tuky
• chrání před bakteriemi a parazity ve střevech, prospívá slinivce břišní, působí proti zácpě a zlepšuje pravidelnou stolici
• zlepšuje fyzickou výkonnost
• zvyšuje imunitu
• snižuje srážlivost krve a krevní tlak
• působí protizánětlivě
• uvolňuje svalstvo
• je po dlouhá staletí užíván jako účinné afrodiziakum
• vyživuje a prospívá vlasům, nehtům a pokožce
Využití v kuchyni aneb kde všude ananas nesmí chybět
• ovocné saláty a kompoty
• čaj
• alkoholické koktejly
• sirupy, džusy, horké ovocné nápoje
• omáčky
• příloha k pečenému masu
• koláče
• zmrzlinové poháry
Recept mé babičky, večeře, po které se hubne – Kuřátko na ananasu
Často, když se chystám navštívit babičku, ptá se, co mi má uvařit k večeři. Už ale předem zná mou odpověď, která se roky nemění. Jelikož chci vypadat stále štíhle, pokaždé odpovídám: „Dala bych si, prosím, kuřátko na ananasu!“
Suroviny:
• 1 kompot ananasových kousků
• 2 kuřecí řízky
• 1 porce rýže
• 0,2 l bílého vína
• pepř, sůl, kari
• 1 lžíce solamylu
• 3 lžíce oleje
Postup:
Maso opláchneme studenou vodou, naklepeme, pokrájíme na kostky a osolíme a opepříme. Na oleji osmahneme. Podlijeme vínem a smažíme, posypeme kari. Přidáme trochu vody, mícháme. Přidáme všechen ananas. Asi po 15 minutách vmícháme solamyl, až omáčka zesklovatí. Podáváme s vařenou rýží.
Prima tipy:
1. Nikdy nekonzumujte nezralý ananas. Nezralé plody ananasu obsahují velké množství kyselin, které by vám mohly poškodit zubní sklovinu a dokonce podráždit žaludeční sliznici.
2. Zkuste naložit maso do ananasové šťávy! Díky tomu, že enzym bromelin, který ananas obsahuje, štěpí bílkoviny na aminokyseliny, ananasová šťáva udělá z plátku masa křehkou a lahodnou pochoutku.
3. Ananas nejenže výtečně chutná, ale i nádherně vypadá. Vystavte ananas do popředí vánoční ovocné mísy. Ananas bude svou velikostí a typickým vzhledem dominovat „obyčejným“ mandarinkám a pomerančům a zároveň provoní celý obývací pokoj.
4. Pokud vás článek zaujal a toužíte se toho dozvědět o ananasu více, přečtěte si knihu Ananas od Barbari Simonsohn.
Buďte zdraví, hubněte s chutí, jezte ananas!
Autor. Alžběta Krchová