Zapékané brambory se sýrem – večeře, po které se jen zapráší!

Pokud vaříte pro více lidí, někdy je celkem výzva trefit se všem do chuti. Jsou ale jídla, s kterými máte téměř jistotu, že si všichni pochutnají. Mezi ně patří zapečené brambory se sýrem, kterým dodává chuť kousek uzené slaniny. A to je kombinace, která nikdy nezklame!

Brambory patří v našem jídelníčku k základním potravinám, bez kterých si vaření už ani neumíme představit. V Česku má pěstování brambor ideální podmínky a české brambory jsou velmi kvalitní a chutné. Jídel z brambor, které řadíme do zlatého fondu české kuchyně, je opravdu nepočítaně. Bramboračka, kulajda, bramborové knedlíky přílohové i plněné, bramboráky i lokše, hedvábná bramborová kaše k řízku i vánoční bramborový salát... Zkrátka, je toho hodně, co by nám na stolech chybělo, kdyby brambory nebyly.

Do tohoto výběru bez pochyb patří i brambory pečené. Předobrazem jim budiž brambory pečené v popelu, které mají své kouzlo. V běžných podmínkách ale spíše použijeme troubu a pohodlí kuchyně, v které si můžeme pohrát s náplní.

Brambory se totiž dají zapéct s různými náplnění. Jejich neutrální a jemná chuť je skvělým podkladem k dalším, i výraznějším chutím. Skvělá je třeba náplň z mletého masa ve stylu ragú bolognese, zajímavá je náplň z konzervovaného tuňáka s kukuřicí, příjemně překvapí, pokud brambory naplníte chilli fazolemi v rajčatové omáčce, originální je naplnit brambory lečem... Spojovacím dílkem bramborové skládačky je ale vždy sýr, který vše krásně propojí a zlatavá zapečená krusta jídlo „zastřeší“.

Asi nejjednodušší, a zároveň zcela dokonalou kombinací jsou brambory zapečené s uzenou slaninou a sýrem. Celý recept lze ještě drobnými detaily vylepšit, ale v zásadě si tahle svatá trojice spolu vystačí. Není nač čekat, nechte se inspirovat naším receptem a připravte si zapékané brambory ještě dnes!

Zapékané plněné brambory se slaninou a sýrem

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT

Potřebujete:

  • 4 velké brambory (typu B nebo C)
  • 100 g uzené slaniny
  • 100 g tvrdého tučného sýra (např. gouda, čedar, ementál, madeland...)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • několik snítek tymiánu
  • 100 g zakysané smetany
  • špetku uzené papriky
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup:

  1. Slupku brambory pečlivě vydrhěte kartáčkem. Omyté brambory v hrnci zalijte studenou vodou, osolte a vařte 15–20 minut do poloměkka. Mezitím nakrájejte slaninu na drobné kostičky a sýr nastrouhejte nahrubo. Oloupaný česnek rozdrťte plochou stranou nože a nasekejte nadrobno. Z jarní cibulky nakrájejte světlou část nadrobno.
  2. Vařené brambory podélně rozkrojte na poloviny a částečně z nich vydlabejte dužinu. Smíchejte ji s polovinou sýra, nasekaným česnekem a polovinou sýra. Směs osolte a opeřete.
  3. Brambory potřete olejem a položte je do zapékací mísy nebo pekáče. Naplňte je připravenou směsí, posypte kostičkami slaniny a lístky tymiánu. Pekáč vložte do trouby předehřáté na 200 °C a brambory pečte asi 25 minut. Na posledních 5 minut posypte povrch zbylým sýrem a krátce zagrilujte.
  4. Pečené brambory podávejte s dipem ze zakysané smetany se špetkou uzené papriky a nakrájenou zelenou částí jarní cibulky.

Zdroj: autorský text, www.delish.com; zdroj foto: iStock

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty