Sníst denně několik porcí zeleniny patří ke zdravému životnímu stylu. V létě, kdy stravu odlehčujeme a o čerstvou lokální zeleninu není nouze, si můžeme dopřát velký salát místo hlavního jídla klidně každý den. Jak si připravit skvělé saláty do práce na celý týden dopředu, aby vydržely čerstvé? Povíme vám, jak na to.
Saláty do sklenice: Jak je připravit, aby vydržely čerstvé celý týden
Také se snažíte o zdravější stravování a patříte k těm, co si raději připraví jídlo sami doma z vlastních surovin? Saláty do sklenice jsou už nějakou dobu velkým trendem a není se co divit. Jsou praktické a jejich příprava je snadná a rychlá. Stačí vzít běžnou zavařovací sklenici se šroubovacím uzávěrem, dodržovat jednoduchá pravidla a salát si v pátek vychutnáte stejně čerstvý jako v pondělí.
Příprava salátů do sklenice má mnoho výhod
Šetříte čas. Zní to až k nevíře, ale salát ve sklenici vám při vhodném výběru ingrediencí a jejich správném pořadí vydrží v lednici i 5 dnů krásně čerstvý. Můžete si tak snadno připravit saláty k obědu na týden dopředu a nachystat i další sklenice jako vedlejší saláty k večeři.
Šetříte peníze. Příprava jídla s sebou vám může ušetřit peníze ve srovnání s každodenním nákupem oběda nebo návštěvou restaurace.
Jíte zdravěji. Pro co sáhnete v hektickém pracovním týdnu, když je čas oběda a vy nevíte, kam dřív skočit? Do lednice pro předem připravený a nutričně vyvážený salát, nebo do šuplíku pro pytlík sušenek? Nezapomeňte se najíst v klidu a jídlo si pěkně vychutnat. Jsou rozmanité. Existuje tolik úžasných kombinací, že si každý den v týdnu můžete dopřát jiný salát.
Méně ingrediencí. Nepotřebujete sáhodlouhý seznam surovin, stačí vyměnit jednu nebo dvě složky v každém salátu, abyste měli každý den jinou kombinaci chutí a saláty se vám neomrzely.
Sklo je sklo. Zavařovací sklenice se snadno čistí a sklo nepohlcuje pachy a příchutě, je tak snazší udržovat je čisté ve srovnání s plastovými krabičkami.
Jak na to, aby salát vydržel dlouho čerstvý
Čerstvé a kvalitní suroviny jsou základ. Když postavíte na startovací čáru ovadlou zeleninu, nemůžete čekat, že do cíle doběhne čerstvý salát.
Vybírejte vhodné suroviny. Pamatujte na to, že některé ingredience zůstanou v chladničce déle čerstvé než jiné. Pokud si chcete připravit různé saláty na celý týden, naplánujte si to tak, abyste saláty s náchylnějšími přísadami konzumovali v prvních dnech.
- Dlouho čerstvý vydrží zelený salát a listová zelenina, brokolice, strouhaná mrkev, cibule, quinoa, kukuřice, cizrna, fazole, čočka, mini mozzarella a další sýry.
- Rychleji spotřebujte restované kousky masa, rajčata, okurku, papriku a čerstvé bylinky.
- K okamžité spotřebě je avokádo (zakápněte ho šťávou z citronu) a ořechy (mohou navlhnout; do salátu je přidejte navrch ráno v den konzumace).
Vrstvení, to je, oč tu běží
Princip salátů ve sklenici je v jádru velmi jednoduchý, kouzlo tkví ve správném pořadí jednotlivých složek. Zálivka nebo dresink na dně, zelené lupení až nahoře. Proč? Křehké listy salátu je potřeba držet až do konzumace co nejdál od zálivky, jinak změknou a zesklovatí. Přímo do dresinku přijdou suroviny, kterým naopak přímý kontakt se zálivkou nevadí, či dokonce prospěje. Do sklenice vkládejte suroviny postupně takto:
- zálivka / salátový dresink
- vařené obiloviny / luštěniny / rýže / kukuřice / těstoviny / brambory / asijské nudle
- čerstvá zelenina (rajčata, okurky, papriky, strouhaná mrkev) / pečená zelenina / avokádo
- kousky masa / ryba / sýr / slanina / vejce
- zelený salát, případně ořechy, semínka, klíčky
Tímto pořadím zajistíte bariéru, která udrží zálivku mimo dosah čehokoli, co by mohlo vadnout nebo navlhnout, a naopak poskytne škrobnatým složkám čas, aby z dresinku nasákly nějakou chuť.
PRIMA TIPY: Ořechy a semínka můžete mít zvlášť a salát jimi posypat těsně před konzumací.
Sklenice naplňte až po okraj a vše upěchujte. Dostanete tak do sklenice větší porci zeleniny, a naopak v ní zůstane jen minimum vzduchu. Omezí se tak oxidace surovin a jednotlivé složky zůstanou dlouho čerstvé a křehké. Navíc pěkně upěchované suroviny zůstanou spíše na svém místě, i když se vám cestou do práce sklenice omylem převrhne na stranu. Zkrátka dejte navrch tolik zeleného salátu, abyste jednou rukou museli obsah stlačovat, zatímco druhou rukou pokládáte víčko na sklenici.
Nechte dobu skladování v lednici hrát ve váš prospěch! Využijte ten čas k marinování. Pohanka, kuskus, quinoa, fazole – to vše nasaje trochu chuti dresinku a váš salát bude ještě lepší.
Sklenice nechte stát. V lednici, ale i během převozu do práce udržujte sklenici se salátem ve svislé poloze. Nenechávejte ji povalovat se jen tak v tašce nebo na podlaze auta. Všechno to zní krásně, ale jak se vlastně takový salát jí?
Nejlepší je mít v práci vhodnou misku, do ní pak salát ze sklenice vysypat a vychutnat si ho v plné parádě. Po obědě stačí umytou misku schovat do šuplíku na další den. Salát můžete jíst i přímo ze sklenice. Pak je ale dobré suroviny nepěchovat „až na krev“, aby se při protřepání zálivka spojila s celým obsahem sklenice.