Suroviny
- cibule 1 kg
- sůl
- pepř
- pepř 1 lžička
- bílé víno 100 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 1 l
- máslo 80 g
- petržel 2 ks
- tymián 2 ks
- bobkový list 1 ks
- bageta 1 ks
- sýr
Postup přípravy
1Všechny cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo a všechnu pokrájenou cibuli pomalu restujeme asi deset minut. Na chvíli můžeme přiklopit poklicí, aby se lehce podusila, pak zase zvolna restujeme a mícháme, dokud cibule nezhnědne. Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou pečlivě vmícháme. Přidáme směs bylinek a koření (nejlépe zabalíme do buničiny, aby se dalo lehce vyndat) a přilijeme víno. Povaříme dvě minuty, přilijeme vývar, osolíme, opepříme, stáhneme oheň a na mírném ohni za občasného promíchání vaříme ještě půl hodiny.
Do trouby rozpálené na 190 stupňů vložíme plech s pečicím papírem a plátky bagety s nastrouhaným sýrem na povrchu. Zapékáme 5-7 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z trouby a vložíme do talíře s horkou polévkou - a takto servírujeme.