Suroviny
- uzený vepřový bůček 300 g
- cibule 1 velká nebo 2 menší
- česnek 10 stroužků
- brambory (uvařené ve slupce a oloupané) 1 kg
- vejce 4 ks
- smetana 100 ml
- sádlo
- sůl
- muškátový oříšek
- libeček
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Bůček nakrájejte na kostičky a dejte ho do velkého kastrolu na vyšší plamen. Nechte vypéct tuk. Přidejte cibuli nakrájenou na klínky a na plátky nakrájený česnek. Na nižším plameni opékejte, až cibule a česnek zezlátnou – pozor, aby se nepřipalovaly. Osolte a okořeňte podle chuti.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené brambory nakrájejte na asi 4mm plátky. Pekáč vymažte sádlem a po dně v jedné vrstvě rozložte brambory. Na ně navrstvěte maso s cibulí a česnekem a pak rozložte v druhé vrstvě plátky brambor. Pečte 20 až 30 minut.
- Vejce rozšlehejte se smetanou a ochuťte je. Teplotu trouby snižte na 150 °C, brambory zalijte vaječnou směsí a vše nechte ještě krátce zapéct, až vejce zpevní.