Najděte si recept
Na co máte chuť?

Francouzské brambory
Jejich původ ze země gastronomii zaslíbené je deklarován už v názvu. A že se tento jednoduchý, původně bezmasý pokrm se smetanou a nějakým tím značkovým sýrem cestou do naší lidové kuchyně trochu změnil? C´est la vie! Vyzkoušejte francouzské brambory po našem.
do 1 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- Uzený bůček 300 g
- Cibule 1 velká nebo 2 menší
- Česnek 10 stroužků
- brambory, uvařené ve slupce a oloupané 1 kg
- Vejce 4 ks
- Smetana 100 ml
- sádlo na vymazání
- sůl a čerstvě namletý pepř
- muškátový oříšek, nastrouhaný
- čerstvý libeček, nasekaný
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Bůček nakrájejte na kostičky a dejte ho do velkého kastrolu na vyšší plamen. Nechte vypéct tuk. Přidejte cibuli nakrájenou na klínky a na plátky nakrájený česnek. Na nižším plameni opékejte, až cibule a česnek zezlátnou – pozor, aby se nepřipalovaly. Osolte a okořeňte podle chuti.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Uvařené brambory nakrájejte na asi 4mm plátky. Pekáč vymažte sádlem a po dně v jedné vrstvě rozložte brambory. Na ně navrstvěte maso s cibulí a česnekem a pak rozložte v druhé vrstvě plátky brambor. Pečte 20 až 30 minut.
- Vejce rozšlehejte se smetanou a ochuťte je. Teplotu trouby snižte na 150 °C, brambory zalijte vaječnou směsí a vše nechte ještě krátce zapéct, až vejce zpevní.
Francouzské brambory; foto: Johana Pošová