Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 150 g
- celer 150 g
- petržel 150 g
- slunečnicový olej 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- drcený kmín 1 lžička
- voda 150 ml
- sůl 4 lžičky
- pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- sušená petržel 1 lžička
- drcená majoránka 1 lžička
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte. Mrkev, petržel a celer očistěte a nastrouhejte nahrubo.
- V hrnci rozehřejte olej. Orestujte nejdříve cibuli s česnekem dozlatova. Pak vmíchejte všechnu nastrouhanou zeleninu, bobkové listy a kmín. Restujte 5 minut. Podlijte vodou, přiklopte a na mírném stupni duste 20 minut doměkka.
- Vyjměte bobkové listy. Všechnu uvařenou zeleninu rozmixujte najemno. Pokud je potřeba, přilijte trochu vody. Vmíchejte sůl, pepř, sušenou petrželku a majoránku.
- Horkou směs rozdělte do horkých, vysterilizovaných sklenic (vyjde na 4 sklenice o objemu 150 ml). Zavíčkujte. Pro delší trvanlivost sklenice zavařte. Po otevření uchovávejte v lednici.
Domácí bujón použijte třeba při přípravě milionové polévky podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a krupičkou