Suroviny
- černá čočka 1 hrnek
- brambory ( oloupaná a nakrájená na kostičky) 1 ks
- cibule 1 ks
- olivový olej 1-2 lžíce
- kapusta 8 ks nebo 1/4 hlávky běžné kapusty
- bazalka (nakrájená na nudličky) několik lístků
Zálivka
- balzamikový ocet 3 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 špetka
- olivový olej 3 lžíce
Postup přípravy
- Několik hodin předem namočenou čočku propláchněte, zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte doměkka, obvykle to u této čočky trvá asi 20 minut až půl hodiny. Máte-li napařovací hrnec, uvařte čočku nad parou, bude ještě lepší. Čočka by měla být měkká, ale na skus ještě pevná.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakrájenou sladkou bramboru (nebo mrkev či pastiňák) a cibuli promíchejte na plechu s olejem a solí. Pečte asi 30 minut nebo až oboje změkne. V polovině doby pečení plech obraťte zadní stranou dopředu, aby se zelenina propékala stejnoměrně.
- Kapustičky nebo kapustu nakrájejte na jemné proužky a prošlehejte zálivku s uvedených přísad. Ještě mírně teplou čočku promíchejte s trochou zálivky. Až bude zelenina hotová a vychladne zhruba na pokojovou teplotu, promíchejte ji s čočkou, nakrájenou kapustou a bazalkou a salát zakápněte zbylou zálivkou.
PRIMA TIP: Francouzi mají důvod, proč čočkové saláty povýšili na elegantní hlavní jídlo nebo stejně elegantní přílohu. Tím důvodem je drobná, ocelově šedá čočka z oblasti Puy, pevná, pikantní, luxusní. Seženete ji ve vybraných prodejnách, ale podobné druhy drobné pevné čočky najdete také v prodejnách zdravé výživy.