Máta peprná (Mentha piperita)

Máta peprná  Foto:
Máta peprná
Foto: Thinkstock

Už ve středověku vznikla máta peprná křížením máty vodní a máty klasnaté. Od té doby zdomácněla po celém světě. V některých oblastech Severní Ameriky je na seznamu invazních rostlin, je považována téměř za plevel, třeba jako u nás smetanka lékařská.

Máta peprná má tmavé zelené listy a nefialové lodyhy, listy jsou vejčité až podlouhlé se zubatými okraji.

Mátu peprnou nelze pěstovat ze semene – velmi dobře se rozmnožuje z kořenujících výběžků.

Listy na čaj se sbírají během celého období její vegetace.

Hlavní účinné látky

Mezi hlavní účiné látky patří silice (především mentol), třísloviny, flavoloidy a hořčiny.

Máta peprná  Foto: Thinkstock

Použití v kuchyni

Máta je vhodná ke zdobení připravených pokrmů (salátů, cukrářských výrobků, masa…) Přidáváme ji do nádivek, karbanátků, pomazánek. Mátu dáváme do alkoholických i nealkoholických nápojů, třeba do populárního mojita. Jako koření ji mícháme s bylinkami – saturejkou, libečkem a estragonem.

Máta peprná  Foto: ThinkstockVyužití v kosmetice

Máta se používá k výrobě obkladů při svědivých vyrážkách a zánětech kůže. Je vhodná do koupelí a inhalací. Je součástí moha ústních vod a zubních past. Parní destilací se z máty vyrábí esenciální olej vhodný k masážím bolavých zad a kloubů.

Uplatnění v lidovém léčitelství

- uplatňuje se při všech druzích žaludečních obtíží

- zastavuje zvracení

- zlepšuje chuť k jídlu a vylučování žluči

- odstraňuje plynatost

- pomáhá při bolestech hlavy

- osvědčuje se při výplachu při zánětech zubů a dásní

Prima tipy:

1. Každé ráno přidejte do svého ranního šálku čaje pár lístků máty. Její mentolová chuť vás zaručeně vzpruží.

2. Máta v kombinaci s bylinou saturejkou údajně pomáhá ženám při frigiditě a mužům při impotenci.

Máta peprná  Foto: Thinkstock

Zajímavost

Máta se těšila velké úctě už kdysi dávno u Arabů. Byla pro ně symbolem přátelství a lásky. Nosili ji dokonce u sebe, aby její vůně odehnala dotěrný hmyz.

Na co si dát pozor

Pokud pijeme odvar z máty samotný a pravidelně, je třeba kúru vždy po deseti dnech alespoň na týden přerušit.

Autor: Alžběta Krchová; Foto: Thinkstock

Videa

reklama

reklama