Suroviny
- plnotučné mléko (vlažné) 250 ml
 - cukr 3 kostky
 - droždí 25 g
 - hladká mouka 500 g
 - sůl 1 špetka
 - cukr krupice 90 g
 - citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
 - máslo (rozpuštěné ) 120 g + na potření
 - vejce (nebo med, na potření)
 - mák (na posypání)
 
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek.
 - Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, cukr, kůru, rozpuštěné vlažné máslo a vlijte vzešlý kvásek. Vypracujte tužší těsto a na teplém místě ho nechte asi tři čtvrtě hodiny kynout.
 - Z vykynutého těsta vyválejte na moukou poprášené ploše válečky asi 1 cm silné a 25 cm dlouhé. Stočte je do tvaru smyčky a pokládejte na plech vyložený papírem na pečení. Nechte je ještě asi 15 minut kynout.
 - Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Jidášky potřete buď rozšlehaným vejcem nebo tekutým medem, posypte trochou máku a pečte asi 20 až 25 minut do světle zlaté barvy. Nechte krátce vychladnout na plechu a pak na mřížce.
 
PRIMA TIP: Jidášky doporučuje paní Kejřová podávat rozkrojené a potřené medem nebo máslem utřeným s medem.
Vyzkoušejte také tradiční kynutý mazanec podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec