Suroviny
- těsto 250 g
- piškoty 2 lžíce
- jablko 5
- hrozinky 1 lžíce
- vlašské ořechy 2 lžíce
- vanilkový cukr 1
- skořicový cukr 1
- cukr krupice
- vejce 1
- moučkový cukr
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme do obdélníku na papíru na pečení. (Můžeme již hotové rozválené pláty koupit.) Střed obdélníku po délce posypeme strouhankou. Jablka zbavíme jádřinců, oloupeme a nastrouháme. Jimi pokryjeme střed plátu.
Posypeme skořicovým cukrem, vanilkovým cukrem, ořechy a rozinkami. Podle chuti ještě krupicovým cukrem. Vejce rozkvedláme a potřeme jím kratší strany plátu a jednu delší. Těsto pomocí papíru na pečení přehneme nejprve z delší strany nepotřené vejcem, přes ni překlopíme druhou stranu plátu (aby se asi 2 cm překrývaly) a lehce přimáčkneme.
Boky na konci přitiskneme k sobě a přehneme asi 2 cm. Celý štrúdl potřeme vejcem a dáme i s pečicím papírem na plech. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 25 minut dozlatova. Hotový štrúdl necháme vychladnout a pak jej posypeme moučkovým cukrem.
Dezert: Štrúdl z listového těsta
Ingredience:
- 250 g listového těsta
- 2 lžíce strouhanky, přip. piškotů
- 5 jablek
- 1 lžíce rozinek
- 2 lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- cukr krupice
- 1 vejce
- moučkový cukr