Hlavní chod
- olej 1 dávka
Hlavní chod
- máslo 1 dávka
- estragon 1 dávka
- muškátový oříšek 1 špetka
- česnek 1 dávka
Postup přípravy
1
Brambory na gratin oloupejte a nakrájejte na ne příliš silné plátky
Vymažte zapékací formu máslem, kterou ještě potřete rozpůleným česnekem, a brambory klaďte tak, aby se částečně překrývaly
Osolte, opepřete a posypte natrhanými lístky estragonu
Pokračujte další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhněte špetku muškátového oříšku
Opakujte, dokud nespotřebujete brambory
Nakonec smíchejte mléko se smetanou a brambory zalijte
Pečte v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut
Povrch by měl být krásně zlatavý
2
V kastrůlku opečte na troše oleje šalotky zbavené slupek
Přisypte cukr a dobře rozmíchejte
Když se úplně roztaví, zastříkněte octem a zalijte vínem
Přidejte tymián a zlehka osolte
Za občasného míchání vařte asi 30 minut
Omáčka by měla krásně zhoustnout
Na závěr přidejte lžičku másla na zjemnění
3
Ze svíčkové ukrojte čtyři steaky vysoké přibližně 4 až 5 centimetrů
Lehce je poplácejte dlaní nebo klouby prstů, shrňte do původního tvaru a potřete olivovým olejem
Na každý steak položte větvičku rozmarýnu, tymiánu a neoloupaný stroužek česneku, do kterého předtím udeřte silně dlaní
Dejte do lednice odležet
Maso je třeba vytáhnout asi hodinu před úpravou! Dobře rozpalte grilovací nebo jinou pánev a maso opékejte zprudka po minutě z každé strany
Pak připočtěte čas podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany)
Steaky vyberte z pánve a nechte dojít na teple
Po chvíli je znovu otočte
Šťáva se tak rovnoměrně rozloží
Okořeňte nejlépe maldonskou mořskou solí, opepřete a ihned servírujte
Podávejte ideálně se silným červeným vínem, ideálně s argentinským Malbecem
Teplota: 100, 160 a 180°CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 4Obtížnost: pro zkušenéNárodní kuchyně: česká/ mezinárodníDoba přípravy: 30-60 minutČas vaření: 1-30 minutRecipe category: hl
chod/ příloha/ restování/ vaření/ dušení/ pečení/ grilování