Head
- špenát 650 g
- mouka 3 lžíce
- smetana 1 kelímek
- vývar 1 l
- cibule 1 kus
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- muškátový oříšek 1 špetka
- pepř 1 špetka
K podávání
- chleba 5 dávka
- losos 50 g
Postup přípravy
1. Cibulku nakrájíme najemno, zpěníme v hrnci na másle a oleji, zaprášíme dvěma lžícemi mouky a chvíli opékáme. Jíšku zalíváme vařícím vývarem a vše mícháme metličkou. Pozor! Prská to, ale neudělají se tak hrudky.
2. Do vývaru přidáme špenát a vaříme asi dvacet minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujeme, vrátíme na sporák, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a zjemníme smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá či řídká, přilijeme buď smetanu, nebo smetanu s rozkvedlanou zbylou lžící mouky. V tom případě ještě polévku asi deset minut povaříme, aby se mouka provařila.
3. Podáváme s toasty a kousky uzeného lososa.