Drobenka
- hrubá mouka 40 g
- cukr krupice 40 g
- mleté mandle (nebo oříšky) 40 g
- máslo (změklé ) 40 g
- pomerančová kůra (nastrouhané ) trocha
- sůl 1 špetka
Krém
- semínka (z 1/2 vanilky + tobolka)
- mléko 300 ml
- cukr krupice 30 g
- kukuřičný škrob (maizena ) 30 g
- žloutek (ze středně velkých vajec) 2 ks
- máslo (studené ) 20 g
- mazanec 8 plátků
- sůl 1 špetka
K podávání
- šlehačka (zakysaná smetana nebo řecký jogurt)
- brusinkový kompot (nebo ovocný rozvar )
Postup přípravy
- Na drobenku v míse propracujte prsty mouku, cukr, mleté ořechy, máslo, špetku soli a pomerančovou kůru. Nechte nejméně 1 hodinu stát v chladu.
- Na krém nechte přejít mléko s vyškrabanými semínky i kůrou vanilky varem. Stranou promíchejte cukr, škrob a špetku soli a nakonec žloutky. Směs přidejte do horkého mléka a metlou promíchávejte, krátce povařte a sundejte z plotýnky. Po kouskách vmíchejte studené máslo. Přikryjte a nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky mazance rozložte na plech vyložený papírem na pečení a potřete je vychladlým krémem. Posypte drobenkou a plech postavte na 2. příčku odspoda do předehřáté trouby. Pečte asi 15 minut, až drobenka zezlátne, podávejte ještě teplé s kopečkem vychlazené šlehačky nebo jogurtu, případně i s ovocným rozvarem nebo zavařenými brusinkami.
Zapečené chlebíčky ze zbylého mazance s vanilkovým krémem a drobenkou Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD