Suroviny
- cibule (velká cibule) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 2 lžíce
- oregano (sušené oregano) 2 lžičky
- sušený tymián (tymián) 2 snítky
- rajský protlak 1 lžíce
- konzervovaná sekaná rajčata 400 g
- balzamikový ocet 1 lžíce
- drobné těstoviny 250 g
- voda 250 ml
- bazalka (čerstvá bazalka) 1 hrst
- máslo 2 lžíce
- mascarpone 4 lžíce
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
Postup přípravy
- Hrnec nechte rozehřát na ohni. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Do hrnce vlijte olej, vsypte cibuli, česnek, oregano a odrhnutý tymián a restujte asi 3 minuty, až cibule a česnek začnou zlátnout. Vmíchejte rajčatový protlak, pokrájená konzervovaná rajčata, balzamikový ocet a špetku soli.
- Vsypte těstoviny, zalijte vodou, přiklopte a vařte podle návodu na obalu těstovin akorát na skus. Ke konci těstoviny ochutnávejte, délka vaření záleží na síle ohně.
- Většinu lístků bazalky nasekejte nadrobno, pár jich nechte na ozdobu. Těstoviny osolte a opepřete, přidejte lístky bazalky, máslo a mascarpone a promíchejte. Ozdobte odloženými lístky bazalky a podávejte.
PŘÍPRAVA V KUCHYNI: Postup se příliš neliší, v hrnci rovnou rozehřejte olej, vsypte všechny suroviny a uvařte těstoviny dle návodu na obalu akorát na skus.
Těstoviny s rajčatovou omáčkou z jednoho hrnce a vařené na ohni Zdroj: Kuk Buk / Lukáš Grossl