Maso
- olivový olej 2 lžíce
- telecí (medailonky) 4x 200 g
- sůl
- česnek 3 stroužky
- přepuštěné máslo 30 g
- šalvěj (šalvějové lístky) 1 hrst
- citronová šťáva (z 1/2 citronu)
Rösti
- brambory 1 kg
- olomoucké tvarůžky 125 g
- vejce 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl špetka
- rostlinný olej (na smažení)
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Postup přípravy
- Brambory nastrouhejte nahrubo, tvarůžky najemno a promíchejte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- V pánvi rozehřejte dostatek oleje a vkládejte do něj 3 lžíce bramborového těsta na 1 rösti. Rozetřete ho obrácenou stranou a opečte z obou stran dokřupava.
- Mezitím rozehřejte v jiné pánvi olej. Medailonky osolte a zprudka opékejte 5 minut z jedné strany. Česnek rozmáčkněte plochou stranou nože. Maso obraťte, přidejte do pánve ghí a česnek a opečte zhruba 5 minut i z druhé strany. Posypte nahrubo nasekanou šalvějí a pečte ještě 2 minuty. Přilijte citronovou šťávu, odstavte a vyjměte česnek. Maso ihned podávejte s rösti.