Najděte si recept
Na co máte chuť?

Telecí plátky na šalvěji s bramborovo-tvarůžkovými rösti
Rösti pocházejí původně ze Švýcarska, kde se podávaly jako vydatná selská snídaně. Postupně si křupavé bramborové placičky oblíbili v řadě okolních zemí a dnes se podávají i jako příloha k hlavnímu jídlu. S delikátním telecím tvoří aromatické rösti příjemný kontrast chutí i textur.
do 1 hodiny
4 porce
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Suroviny (4 porce)
Maso:
- Olivový olej 2 lžíce
- telecí medailonky 4x 200 g
- Sůl
- Česnek 3 stroužky
- přepuštěné máslo ghí 30 g
- šalvějové lístky 1 hrst
- šťáva z 1/2 citronu
Rösti:
- brambory 1 kg
- Olomoucké tvarůžky 125 g
- Vejce 1 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- špetka soli
- rostlinný olej na smažení
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory nastrouhejte nahrubo, tvarůžky najemno a promíchejte. Přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte vláčné těsto.
- V pánvi rozehřejte dostatek oleje a vkládejte do něj 3 lžíce bramborového těsta na 1 rösti. Rozetřete ho obrácenou stranou a opečte z obou stran dokřupava.
- Mezitím rozehřejte v jiné pánvi olej. Medailonky osolte a zprudka opékejte 5 minut z jedné strany. Česnek rozmáčkněte plochou stranou nože. Maso obraťte, přidejte do pánve ghí a česnek a opečte zhruba 5 minut i z druhé strany. Posypte nahrubo nasekanou šalvějí a pečte ještě 2 minuty. Přilijte citronovou šťávu, odstavte a vyjměte česnek. Maso ihned podávejte s rösti.
Telecí plátky na šalvěji s bramborovo-tvarůžkovými rösti; foto: Tvarůžková kuchařka
Tvarůžková kuchařka
Autorka Daniela Turecká připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.
Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.
Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...
Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.
Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.