Najděte si recept
Na co máte chuť?

Shakshuka s pikantní klobásou a paprikou
Shakshuka neboli šakšuka je tradiční jídlo hlavně na Blízkém východě. Jsou to vlastně sázená vejce na podušce ze zeleniny, případně s uzeninou či mletým masem. Vyzkoušejte výtečnou verzi s pikantní klobásou, která je super nejen jako víkendová snídaně, ale klidně ji můžete podávat jako rychlou a lehkou večeři.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- vejce 4 ks
- olivový olej 1 lžíce
- cibule, na kostičky 1/2 ks
- pikantní papriková klobása, např. Gombasecká 100 g
- konzervovaná sekaná rajčata 1 konzerva (400 g)
- červená nebo žlutá paprika 1 ks
- česnek 1 stroužek
- rajský protlak 2 lžíce
- čerstvý špenát, nahrubo nasekaný 1 hrst
- mletý římský kmín
- sůl
- mleté chilli (podle chuti)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Orestujte na pánvi cibuli s trochou oleje. Poté přisypte papriku nakrájenou na proužky, nasekaný česnek a dochuťte římským kmínem, solí a chilli. Krátce orestujte.
- Rajčata z plechovky přidejte do směsi spolu s rajčatovým protlakem a klobásou nakrájenou na půlkolečka. Vařte do zhoustnutí asi 15 minut. Těsně před koncem vmíchejte špenát a případně dochuťte solí.
- Do směsi udělejte čtyři důlky a vyklepněte do nich jednotlivá vajíčka. Pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem, stáhněte plamen a na mírném ohni pár minut vařte: bílky se musí zatáhnout, ale žloutky by měly zůstat lehce tekuté.
- Podávejte s čerstvým pečivem.