Suroviny
- brambory (malé brambůrky) 500 g
- fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) 400 g
- cukr 1 lžíce
- ocet 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 ks
- slanina (uzená masitá ) 100 g
- hladká mouka 2 plné lžíce
- zakysaná smetana 1 kelímek
- vejce 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambůrky omyjte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka.
- Fazolkám odkrojte oba konce, nakrájejte je na 5 cm velké kousky, properte a vařte asi 7 minut ve vodě se lžičkou soli, lžící cukru a lžící octa. Poté slijte, vývar uchovejte.
- V nepřilnavém hrnci rozehřejte máslo, orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno a prorostlou uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky. Zaprašte hladkou moukou, zarestujte a zalijte vývarem z fazolek tak, aby vznikla hustá omáčka. Rozšlehejte metlou, dosolte a trochu opepřete, přisypte fazolky a nechte provařit na mírném ohni 10 minut.
- Nakonec metličkou vmíchejte kelímek zakysané smetany. Pokud je potřeba, zřeďte vývarem z fazolek na požadovanou konzistenci.
- Mezitím v rendlíku vařte vejce 6 minut, pak oloupejte a podávejte s fazolkami na smetaně a bramborami.