Korpus
- vejce 4 ks
- třtinový cukr (BIO Probio) 120 g
- olej 1 lžíce
- polohrubá mouka (z dvouzrnky BIO Probio) 120 g
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
Krém
- měkký tvaroh 2 vaničky (500 g)
- moučkový cukr (podle chuti)
Želé
- agar 5 g
- moučkový cukr (podle chuti)
- voda 500 ml
- jahody (nebo jiné čerstvé ovoce) 500 – 700 g
Postup přípravy
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno můžete vyložit pečicím papírem, aby šel korpus lépe vyndat.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte olej a mouku a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte do rovna. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Nechte zchladnout.
- Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády nebo citronovou šťávu.
- Ovoce nakrájejte na menší kusy.
- Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte od mouky, která ulpívá na bocích a sejměte ze dna pečicí papír. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.
- V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnout a poté uložte do lednice.
- Nejlepší je dort odleželý přes noc, kdy se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.
PRIMA TIP: Na přípravu agarového želé můžete místo vody použít i ovocnou šťávu nebo džus.