Piškotový jahodový dort s tvarohem a želé

Moje hodnocení
5x

Ovocné dorty s piškotovým korpusem, krémovou náplní a želé jsou velmi oblíbené, a dají se krásně obměňovat podle sezonní nabídky ovoce. Upečte ho jako slavnostní moučník na rodinnou oslavu a určitě sklidíte ovace!

1 porce
60 minut

Korpus

  • vejce 4 ks
  • bílý jogurt (třtinový cukr BIO Probio) 120 g
  • olej 1 lžíce
  • polohrubá mouka z dvouzrnky BIO Probio 120 g
  • máslo (máslo na vymazání formy)
  • hrubá mouka na vysypání formy

Krém

Želé

  • agar 5 g
  • cukr moučka podle chuti
  • voda 500 ml
  • jahody nebo jiné čerstvé ovoce 500 – 700 g

Postup přípravy

  1. Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Dno můžete vyložit pečicím papírem, aby šel korpus lépe vyndat.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte olej a mouku a zlehka promíchejte. Těsto nalijte do připravené formy a stěrkou uhlaďte do rovna. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20 minut. Nechte zchladnout.
  3. Tvaroh oslaďte podle chuti. Můžete také přidat oblíbené bylinky – k jahodám se hodí máta, k broskvím levandule, k třešním například meduňka. Můžete přidat i kousky tmavé čokolády nebo citronovou šťávu.
  4. Ovoce nakrájejte na menší kusy.
  5. Vychladlý korpus vyndejte z formy a omeťte od mouky, která ulpívá na bocích a sejměte ze dna pečicí papír. Formu očistěte a vraťte do ní korpus. Potřete tvarohem.
  6. V hrnci promíchejte agar s cukrem a vodou. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 3 minuty. Do agaru nakonec vložte ovoce, promíchejte a opatrně rozprostřete na tvaroh. Nechte zchladnout a poté uložte do lednice.
  7. Nejlepší je dort odleželý přes noc, kdy se stačí korpus trochu nasáknout. Podávejte s vyšlehanou smetanou a kousky čerstvého ovoce.

PRIMA TIP: Na přípravu agarového želé můžete místo vody použít i ovocnou šťávu nebo džus.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty