Nočky
- mangold (nebo mix mangoldu a listů mladé řepy, váha bez stonků) 220 g
- vejce, velká 2 ks
- sušené oregáno 1/4 lžičky
- Sůl 1/4 lžičky
- Voda 100 ml
- špaldová mouka 200 g
- celozrnná špaldová mouka 50 g
- nastrouhaný parmazán 1 vrchovatá lžíce
- Olivový olej
Máslový mangold
- mladý pórek 2 ks
- mangold (váha bez stonků) 300 g
- sušený česnek
- sůl a pepř
- Olivový olej 1 lžíce
- Máslo 50 g
- parmazán
Článek
24 neodolatelných receptů s listovým špenátem
Listový špenát je k dostání celoročně, dobře se dá využít i špenát mražený, ale díky své zelené svěží barvě tak nějak nejlépe ladí s jarem. V mnoha receptech hraje hlavní...
Postup přípravy
- Nočky: Do velkého hrnce dejte vařit mírně osolenou vodu. Mangold (a lístky z řepy) omyjte a vhoďte do vroucí vody. Vařte zhruba 2–3 minuty, poté slijte a ihned propláchněte ledovou vodou.
- Dejte vařit další osolenou vodu, tentokrát na nočky. Mezitím ze spařených listů vymačkejte vodu a dejte je do robotu společně s vodou, kořením, vejci a parmazánem. Promixujte do hladké směsi a poté přisypte mouku. Mixujte dál, dokud nevytvoříte hladké těsto.
- To pak protlačte do vroucí vody přes haluškové síto a vařte, dokud nevyplavou nahoru.
- Sceďte, přendejte do mísy a pokapejte lžící olivového oleje, aby se neslepily.
- Máslový mangold: Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájený pórek. Mangold operte, pořádně osušte a nakrájejte na nudličky.
- Ty společně s máslem vhoďte k pórku a chvíli obracejte, dokud listy nezavadnou. Osolte, opepřete, dle chuti přidejte sušený česnek. Ještě chvíli míchejte, aby byl mangold hotový, ale nepřevařený (barva by ztratila svěžest).
- Odstavte z plotny a podávejte s nočky, posypané strouhaným parmazánem.