Suroviny
- olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev (větší ) 1 ks
- mletá skořice 1/2 lžičky
- uzená paprika 1/2 lžičky
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- bulgur 150 g
- rajský protlak 1 lžíce
- zeleninový vývar 230 ml
- brusinky (nebo rozinky) 1 menší hrst
- zelené olivy 1 hrst
- vlašské ořechy
- hladkolistá petržel
- sůl
Postup přípravy
- Na oleji nechte zesklovatět najemno nasekanou cibuli a česnek. Přidejte mrkev na kostičky a promíchejte.
- K zelenině přisypte skořici, uzenou papriku a kurkumu a nechte opéct, aby se rozvinuly všechny vůně.
- Opečenou zeleninu s kořením přendejte do zapékací mísy, přidejte bulgur, protlak, zalijte vývarem a vše promíchejte s brusinkami a olivami.
- Suroviny v misce lehce osolte, vložte do pekáče a zakryjte víkem, aby se bulgur nepřipekl. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C asi na 30 minut.
- Hotový pilaf můžete podávat s nasekanými ořechy a ozdobit petrželkou.
PRIMA TIP: Pokud má vaše trouba parní funkci, určitě ji použijte, pilaf bude úžasně nadýchaný. Některé trouby, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H vám vše usnadní – díky funkci 6. SMYSL stačí zadat hmotnost pokrmu, v našem případě 150 g, a vybrat typ jídla. Trouba sama nastaví teplotu, dobu pečení a v pravý čas přidá páru. Pilaf pak bude krásně nadýchaný a není potřeba pekáček zakrývat.