Najděte si recept
Na co máte chuť?
Kuře tandoori
Tandoori je speciální pec, ve které se peče tento známý indický pokrm. Těžko ji asi máte doma, ale kuře na tento způsob i s tradičními plackami naan si můžete doma snadno připravit!
nad 2 hodiny
2–4 porce
Suroviny (2–4 porce)
- kuřecí stehna 4 ks
- Jogurt 1/2 kelímku
- rozpuštěné máslo 4 lžíce
- Česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 2 cm
- Sůl 2 lžičky (podle chuti)
- špetka šafránu
- citronová štáva
Tandoori pasta:
- koření Garam masala 1 lžíce
- červené chilli 1 lžička
- sladká paprika 1 lžíce
- mletý koriandr 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- Kurkuma 1/4 lžičky
Placky naan:
- hladká mouka 2 hrnky
- sušené kvasnice 1 lžička
- Cukr 1 lžička
- Sůl
- vlažná voda 1/4 hrnku
- ghí (přepuštěné máslo) 1 lžíce + 2 lžíce na potření hotových placek
- plnotučný jogurt 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kuře tandoori: Všechny ingredience na pastu opražte nasucho na pánvi. V misce smíchejte jogurt, máslo, sůl, šafrán, rozdrcený česnek a zázvor a přidejte vychladlou směs tandoori pasty. Paličky kuřete rozřízněte na několika místech a pořádně do nich vmasírujte vzniklou jogurtovou pastu.
- Nechte odležet minimálně 4–6 hodin, nejlépe přes noc. Do trouby vložte plech a troubu rozpalte na 180 °C. Na horký plech dejte kuřecí paličky a pečte 20 minut, v polovině pečení paličky otočte, potřete zbývající marinádou a pokapejte citronovou šťávou, pečte dalších 20 minut. Ke konci pečení přepněte na gril a chvilku je ožehněte z obou stran.
- Placky naan: Sušené droždí rozpusťte ve dvou lžících vlažné vody spolu s cukrem. Nechte chvilku vykvasit. Mouku promíchejte se solí, přidejte rozpuštěné ghí s vodou a jogurtem (nesmí být studený, já ho přimíchala do vlažné vody).
- Vypracujte těsto a alespoň 10 minut ho buď v robotu, a nebo ručně řádně hněťte. Dejte na teplé místo vykynout. Předehřejte si troubu i s plechem uvnitř na 250 °C.
- Rozdělte těsto na půl a rozkrájejte každou část na tři díly. Vyválejte trojúhelníkový tvar, propíchejte vidličkou a házejte na rozpálený plech přímo do trouby. Nechte péct přibližně 5–7 minut. Upečené placky potřete rozpuštěným ghí (máslem) a přikryjte utěrkou, aby změkly.
Představujeme Kitchen and the City!
Petra je máma dvou dospělých dcer a dvou pubertálních staffordů, která se provařila až ke svému blogu Kitchen and the City.
Miluje jednoduchou a rychlou kuchyni, ráda experimentuje s českou i světovou kuchyní a v její ledničce vždycky najdete čerstvé suroviny a její tolik oblíbené chilli papričky.
Díky tomu, že se o své recepty ráda podělí, se vy můžete těšit na stálý přísun inspirace prošpikované zkušenostmi, kořeněné enthusiasmem a marinované láskou.
Foto portrétu: Benedikt Renč