Suroviny
- luštěniny (směs luštěnin (např. Hrstka od Menu Gold)) 250 g
- nové koření 3 kuličky
- libeček 1 snítka
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- hladkolistá petržel
- česnek 1 stroužek
- červená paprika (sladká )
- cibule 1 ks
- máslo 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- pepř celý 5 kuliček
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Směs luštěnin namočte na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijte a v čisté vodě vařte spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promíchejte.
- Poté přidejte očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolte, ochuťte a přidejte prolisovaný česnek.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět. Zaprašte moukou a orestujte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a nechte asi 15 minut provařit.
- Hrstkovou polévku servírujte ozdobenou čerstvou petrželkou.
PRIMA TIP: Do hrstkové polévky můžete využít různé druhy luštěnin. Inspirujte se třeba obsahem směsi Hrstka od Menu Gold, která obsahuje směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo. Kromě hrstkové polévky z ní můžete připravit například i pomazánku, karbanátky nebo kaše.
Vyzkoušejte také tradiční čočkovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE