Hrstková luštěninová polévka s kořenovou zeleninou

Moje hodnocení
20x

Hrstková polévka patří mezi tradiční pokrmy české kuchyně. Je sytá, plná vitaminů a její základní ingrediencí je směs luštěnin. Stačí dát po hrstce různých druhů čočky, půleného hrachu a malých fazolí nebo sáhnout po již připravené směsi, která obsahuje hned několik druhů těchto luštěnin. Dříve se tak spotřebovávaly zbytky na dně pytlíků...

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Směs luštěnin namočte na 4 hodiny do studené vody. Před vařením směs slijte a v čisté vodě vařte spolu s novým kořením, celým pepřem a libečkem cca 50 minut. Občas promíchejte.
  2. Poté přidejte očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou nadrobno. Osolte, ochuťte a přidejte prolisovaný česnek.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět. Zaprašte moukou a orestujte. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a nechte asi 15 minut provařit.
  4. Hrstkovou polévku servírujte ozdobenou čerstvou petrželkou.

PRIMA TIP: Do hrstkové polévky můžete využít různé druhy luštěnin. Inspirujte se třeba obsahem směsi Hrstka od Menu Gold, která obsahuje směs čočky velkozrnné, hrachu žlutého, fazole malé bílé, fazole barevné, fazole adzuki, čočky červené půlené a fazole mungo. Kromě hrstkové polévky z ní můžete připravit například i pomazánku, karbanátky nebo kaše.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Menu Gold


Přečtěte si také

Recepty