Suroviny
- hladká mouka (nejlépe s označením 00) 200 g (1,5 hrnku)
- vejce 2 ks
- olivový olej 1 lžíce
- mořská sůl 1 špetka
Ochucené těstoviny (vyberte jednu z možností)
- listový špenát (mražený, uvařený a scezený) 150 g
- rajčatový protlak (nebo pyré) 2 lžíce
- červená řepa (uvařená a nastrouhaná) 2 lžíce
- šafrán (práškový šafrán smíchaný s 2 lžícemi horké vody) 1 sáček
- bylinky (najemno nasekané čerstvé bylinky) 3 lžíce
- inkoust z olihně 1 sáček
- stroj na přípravu těstovin (není nutný)
Postup přípravy
- Na čisté pracovní ploše si udělejte z mouky hromadu a doprostřed udělejte důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracovávejte vejce do mouky a vytvořte pevné, kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte pár kapek vody, pokud moc vlhké, přidejte naopak mouku.
- Hněťte těsto, dokud není hladké. Když se vám zdá, že má ideální konzistenci, vytvořte z něj kouli, tu potřete po povrchu olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat.
- Když dodržíte tuto půlhodinu, bude se těsto snáze válet, bude pružnější a těstoviny budou lepší.
- Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na tenkou placku nebo použijte strojek na přípravu těstovin.
- Jednu stranu vyválené placky překlopte ke středu, poté udělejte to samé s protější tak, že se ve středu téměř setkají. Pak překlopte jednu již přeloženou polovinu přes tu druhou, ale těsto nestlačujte.
- Svižně pokrájejte zabalené těsto na tenké proužky, které okamžitě rozbalte. Možná to půjde snáze pomocí tupé strany nože.
- Chvíli těstoviny vyvěste, aby trochu oschly, nebo je posypte semolinovou moukou a vytvořte z nich volně spletená „hnízdečka“, která nechte odpočinout na čisté utěrce.
Ochucené těstoviny
Pokud chcete připravit ochucené barevné těstoviny, přidejte do základního receptu následující suroviny:
- Špenátové těstoviny: Uvařte špenát a zbavte ho veškeré přebytečné tekutiny. Rozmixujte ho s jedním vejcem, až získáte hladkou hmotu, osolte a opepřete.
- Rajčatové těstoviny: Do mouky zamíchejte rajčatový protlak nebo pyré a použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
- Těstoviny s červenou řepou: Do důlku v mouce přisypte nastrouhanou vařenou červenou řepu. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
- Šafránové těstoviny: Práškový šafrán nechte 15 minut namočit ve 2 lžících horké vody. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních a před jeho zamícháním do mouky ho rozšlehejte s šafránovou vodou.
- Bylinkové těstoviny: Do důlku v mouce přisypte najemno nasekané čerstvé bylinky.
- Těstoviny s inkoustem z olihně: Před tím, než vejce promícháte s moukou, je smíchejte s olihňovým inkoustem.
Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty Zdroj: Vejce na 100 způsobů
Z čerstvých těstovin připravte třeba tradiční spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE