Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty
Suroviny (2–4 porce)
- hladká mouka, nejlépe s označením 00 200 g (1,5 hrnku)
- vejce 2 ks
- mořská sůl 1 špetka
- olivový olej 1 lžíce
Ochucené těstoviny (vyberte jednu z možností):
Postup
- Na čisté pracovní ploše si udělejte z mouky hromadu a doprostřed udělejte důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracovávejte vejce do mouky a vytvořte pevné, kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte pár kapek vody, pokud moc vlhké, přidejte naopak mouku.
- Hněťte těsto, dokud není hladké. Když se vám zdá, že má ideální konzistenci, vytvořte z něj kouli, tu potřete po povrchu olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat.
- Když dodržíte tuto půlhodinu, bude se těsto snáze válet, bude pružnější a těstoviny budou lepší.
- Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na tenkou placku nebo použijte strojek na přípravu těstovin.
- Jednu stranu vyválené placky překlopte ke středu, poté udělejte to samé s protější tak, že se ve středu téměř setkají. Pak překlopte jednu již přeloženou polovinu přes tu druhou, ale těsto nestlačujte.
- Svižně pokrájejte zabalené těsto na tenké proužky, které okamžitě rozbalte. Možná to půjde snáze pomocí tupé strany nože.
- Chvíli těstoviny vyvěste, aby trochu oschly, nebo je posypte semolinovou moukou a vytvořte z nich volně spletená „hnízdečka“, která nechte odpočinout na čisté utěrce.
Ochucené těstoviny
Pokud chcete připravit ochucené barevné těstoviny, přidejte do základního receptu následující suroviny:
- Špenátové těstoviny: Uvařte špenát a zbavte ho veškeré přebytečné tekutiny. Rozmixujte ho s jedním vejcem, až získáte hladkou hmotu, osolte a opepřete.
- Rajčatové těstoviny: Do mouky zamíchejte rajčatový protlak nebo pyré a použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
- Těstoviny s červenou řepou: Do důlku v mouce přisypte nastrouhanou vařenou červenou řepu. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
- Šafránové těstoviny: Práškový šafrán nechte 15 minut namočit ve 2 lžících horké vody. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních a před jeho zamícháním do mouky ho rozšlehejte s šafránovou vodou.
- Bylinkové těstoviny: Do důlku v mouce přisypte najemno nasekané čerstvé bylinky.
- Těstoviny s inkoustem z olihně: Před tím, než vejce promícháte s moukou, je smíchejte s olihňovým inkoustem.
Vejce na 100 způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.