reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty
Autor: Vejce na 100 způsobů Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Hodnoceno: 3x
V celém gurmánském světě snad neexistuje nic, co by předčilo domácí těstoviny. Nevyrovnají se jim dokonce ani ty koupené čerstvé. Těstoviny, které si připravíte doma, ať už jsou to špagety, tagliatelle, nebo úplně jiný typ, jsou hebké, jemné a zkrátka neodolatelné. V receptu níže najdete orientační poměry surovin. Příprava těstovin se totiž většinou odvíjí od toho, jakou máte k dispozici mouku. Těsto by nemělo být příliš řídké, ideální těsto by vám mělo dát trochu práce při propracovávání a hnětení.
do 1 hodiny
2–4 porce

reklama

Postup

  1. Na čisté pracovní ploše si udělejte z mouky hromadu a doprostřed udělejte důlek. Do toho rozklepněte vejce, přidejte sůl a olej. Pomalu dlaněmi zapracovávejte vejce do mouky a vytvořte pevné, kompaktní těsto. Pokud se vám zdá příliš suché, přidejte pár kapek vody, pokud moc vlhké, přidejte naopak mouku.
  2. Hněťte těsto, dokud není hladké. Když se vám zdá, že má ideální konzistenci, vytvořte z něj kouli, tu potřete po povrchu olivovým olejem, zabalte ji do uzavíratelného sáčku a nechte 30 minut odpočívat.
  3. Když dodržíte tuto půlhodinu, bude se těsto snáze válet, bude pružnější a těstoviny budou lepší.
  4. Na lehce pomoučeném válu rozválejte těsto na tenkou placku nebo použijte strojek na přípravu těstovin.
  5. Jednu stranu vyválené placky překlopte ke středu, poté udělejte to samé s protější tak, že se ve středu téměř setkají. Pak překlopte jednu již přeloženou polovinu přes tu druhou, ale těsto nestlačujte.
  6. Svižně pokrájejte zabalené těsto na tenké proužky, které okamžitě rozbalte. Možná to půjde snáze pomocí tupé strany nože.
  7. Chvíli těstoviny vyvěste, aby trochu oschly, nebo je posypte semolinovou moukou a vytvořte z nich volně spletená „hnízdečka“, která nechte odpočinout na čisté utěrce.

Ochucené těstoviny

Pokud chcete připravit ochucené barevné těstoviny, přidejte do základního receptu následující suroviny:

  • Špenátové těstoviny: Uvařte špenát a zbavte ho veškeré přebytečné tekutiny. Rozmixujte ho s jedním vejcem, až získáte hladkou hmotu, osolte a opepřete.
  • Rajčatové těstoviny: Do mouky zamíchejte rajčatový protlak nebo pyré a použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
  • Těstoviny s červenou řepou: Do důlku v mouce přisypte nastrouhanou vařenou červenou řepu. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních.
  • Šafránové těstoviny: Práškový šafrán nechte 15 minut namočit ve 2 lžících horké vody. Použijte jedno velké vejce místo dvou středních a před jeho zamícháním do mouky ho rozšlehejte s šafránovou vodou.
  • Bylinkové těstoviny: Do důlku v mouce přisypte najemno nasekané čerstvé bylinky.
  • Těstoviny s inkoustem z olihně: Před tím, než vejce promícháte s moukou, je smíchejte s olihňovým inkoustem.
Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty
Autor: Vejce na 100 způsobů Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

reklama

Vejce na 100 způsobů

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.