zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové
Autor: Vše sladké Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové

Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové

Hodnoceno: 8x
Nejspíš jako jediní na světě mu říkáme turecký med, ostatní ho nazývají nugát podle způsobu zpracování cukrovo-medové hmoty s mandlemi. Do té se v tomto případě přidávají pistácie, ale ochutit ji můžete libovolnými ořechy, růžovou vodou, karamelem, drceným růžovým pepřem.
do 30 minut
1 forma 18 x 18 cm porce

reklama

Suroviny (1 forma 18 x 18 cm porce)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 150 °C. Mandle rozložte na plech a pečte je v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až začnou jemně zlátnout. Pozor, ať se nespálí! Přidejte k nim vyloupané pistácie, aby se ohřály. 
  2. V jednom hrnci zahřívejte vodu, cukr a glukózu na teplotu 145 °C. V druhém větším hrnci zahřívejte med na teplotu 130 °C (se zvyšující se teplotou roste i objem medu, proto zvolte větší nádobu). Začněte šlehat bílky. Jakmile med dosáhne požadované teploty, vlijte ho do bílků a pokračujte ve šlehání. Přilijte cukrový rozvar a šlehejte dalších 5 minut, až hmota zhoustne natolik, že z ní vytvoříte mezi dvěma prsty kuličku. V kuchyňském robotu vyměňte balonovou šlehací metlu za plochou šlehací metlu a šlehejte ještě 3 minuty. Pokud používáte ruční šlehač s dvěma metličkami, vyměňte ji za jednu šlehací metličku nebo snižte otáčky na co nejmenší. 
  3. Směs přesuňte na měkkou silikonovou podložku a do středu vsypte teplé ořechy. Pomocí podložky do směsi zapracujete ořechy – podobně jako byste měli plastelínu. Hotovou směs rozprostřete do formy o rozměrech 18 x 18 cm a nechte ji při pokojové teplotě přes noc odležet. 
  4. Nugát vyřízněte z formy a rozkrájejte na kousky. 

PRIMA TIP: Glukózový sirup je tekuté sladidlo, které má 2,5x vyšší sladivost než cukr. Vyrábí se z kukuřice, brambor, případně rýže nebo čekanky. V potravinářství se používá jako levná náhražka cukru, pečivu zajistí vláčnost a delší trvanlivost a čerstvost, v krémech nebo v potahovacích hmotách zabrání vysychání a popraskání. Koupíte ho v obchodech s cukrářskými potřebami – například hospodynkam.cz, svetcukraru.cz, dortisimo.cz nebo fialapraha.cz

Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové
Autor: Vše sladké Domácí turecký med neboli ořechový nugát podle Ivety Fabešové

reklama

Vše sladké
Iveta Fabešová

Touha naučit Češky a Čechy oceňovat francouzské dezerty vedla Ivetu Fabešovou k účasti v pořadu Na nože. A i když tehdy nevyhrála, ujasnila si, že francouzská cukrařina ji naplňuje víc než developerské projekty a kancelář vyměnila za vlastní cukrárnu. Nakonec jich vybudovala celou síť a své zkušenosti, životní příběh a především vyzkoušené recepty sepsala do vizuálně okouzlující publikace Vše sladké. Podrobný postup a na gram přesně navážené suroviny vás dovedou k výsledku stejnému jako na fotce. Iveta představuje svoji kolekci sušenek, rolád, dezertů k odpolední kávě, cukrářských skvostů v podobě věnečků, ale i drobného mlsání pro děti a úchvatných dortů tak lákavě, že nebudete vědět, co si upéct dřív. 

Vydalo nakladatelství Sevruga, www.pohlreichshop.cz

Související témata: mandle , pistácie , Iveta Fabešová , Sladké