Suroviny
- loupané mandle 530 g
- pistácie (vyloupané ) 170 g
- voda 180 g
- cukr krupice 530 g
- sirup (glukózový ) 270 g
- med 665 g
- bílek 3 ks (95 g)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 150 °C. Mandle rozložte na plech a pečte je v předehřáté troubě zhruba 15 minut, až začnou jemně zlátnout. Pozor, ať se nespálí! Přidejte k nim vyloupané pistácie, aby se ohřály.
- V jednom hrnci zahřívejte vodu, cukr a glukózu na teplotu 145 °C. V druhém větším hrnci zahřívejte med na teplotu 130 °C (se zvyšující se teplotou roste i objem medu, proto zvolte větší nádobu). Začněte šlehat bílky. Jakmile med dosáhne požadované teploty, vlijte ho do bílků a pokračujte ve šlehání. Přilijte cukrový rozvar a šlehejte dalších 5 minut, až hmota zhoustne natolik, že z ní vytvoříte mezi dvěma prsty kuličku. V kuchyňském robotu vyměňte balonovou šlehací metlu za plochou šlehací metlu a šlehejte ještě 3 minuty. Pokud používáte ruční šlehač s dvěma metličkami, vyměňte ji za jednu šlehací metličku nebo snižte otáčky na co nejmenší.
- Směs přesuňte na měkkou silikonovou podložku a do středu vsypte teplé ořechy. Pomocí podložky do směsi zapracujete ořechy – podobně jako byste měli plastelínu. Hotovou směs rozprostřete do formy o rozměrech 18 x 18 cm a nechte ji při pokojové teplotě přes noc odležet.
- Nugát vyřízněte z formy a rozkrájejte na kousky.
PRIMA TIP: Glukózový sirup je tekuté sladidlo, které má 2,5x vyšší sladivost než cukr. Vyrábí se z kukuřice, brambor, případně rýže nebo čekanky. V potravinářství se používá jako levná náhražka cukru, pečivu zajistí vláčnost a delší trvanlivost a čerstvost, v krémech nebo v potahovacích hmotách zabrání vysychání a popraskání. Koupíte ho v obchodech s cukrářskými potřebami – například hospodynkam.cz, svetcukraru.cz, dortisimo.cz nebo fialapraha.cz.