Suroviny
- čerstvé švestky 3 kg
- cukr krupice 250 g
- celá skořice (svitek) 1 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- citronová kůra (z jednoho citrónu)
- rum (Tuzemský rum) 1 panák
- ocet (kvasný) 1 dl
- sůl špetka
Švestková povidla patří u nás doma mezi nejoblíbenější buchtový interiér, takže jsme jich napekli zásobu, zima bude dlouhá. Píši napekli, protože nejsem zastáncem úmorného vyvařování povidel na plotně. Tímto postupem získáte dokonalá tmavá povidla, ve kterých krásně zůstane struktura švestek. Tak dejte sbohem vašemu švestkovému pyréčku a udělejte to takhle :)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 ˚C. Švestky omyjte, vypeckujte a naložte je do velkého ohnivzdorného hrnce nebo pekáče s víkem. Nebojte se kotel pořádně napěchovat, plody pečením padnou ke dnu. Švestky zasypte cukrem, kořením, špetkou soli a nastrouhanou citronovou kůrou. Vanilkový lusk nařízněte a vyškrabte z něj vanilkovou dřeň. Jak dřeň, tak i lusk přidejte k ovoci. Na závěr vše zalijte deckou kvasného octa a jedním panákem rumu, pro větší štěstí přidejte jednoho navrch… Pekáč šoupněte do trouby a dejte si pětihodinovou pauzičku. Švestek není třeba si všímat, ale máte-li tu potřebu, zhruba v polovině pečicí doby je můžete promíchat a nechat se opít tou krásnou vůní, která se vyline z pekáče.
- Z hotových povidel vyjměte vanilkový lusk a svitek skořice. Vařící povidla nandejte do dobře vysterilizovaných a suchých skleniček. Před uzavřením je ještě můžete zakápnout rumem. Víčka dobře utáhněte a skleničky na pár minut obraťte dnem vzhůru, pak je vraťte zpět.
- A co se zbytkem povidel, který už se do žádné skleničky nevešel? Můžete upéct buchty nebo koláč, ale já radím: hoďte si nohy nahoru, přendejte si povidla do hrnečku a lžičkou se do nich pusťte. Zažijete opravdu krásné chvíle…