Suroviny
- listové těsto 350 g
- rostlinný olej (na potření trubiček)
- žloutek (na potření těsta) 2 ks
- hladká mouka (na podsypání těsta)
- moučkový cukr (na posypání)
Náplň
- voda 60 g
- cukr krupice 120 g
- bílek 90 g
- moučkový cukr 60 g
K přípravě kremrolí potřebujete: trubičky na kremrole dlouhé 11 cm, pečicí papír, cukrářský sáček s řezanou špičkou, kuchyňský teploměr
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě části. Pracovní desku poprašte moukou a každou část těsta rozválejte na obdélník o rozměrech 35 x 30 cm. Případné nepravidelné okraje odřízněte.
- Obě části těsta potřete rozšlehanými žloutky a každou rozřízněte na 8 proužků dlouhých 28 cm a širokých 4 cm.
- Trubičky potřete olejem a namotejte na ně proužky těsta potřenou stranou nahoru tak, aby se těsto překrývalo.Takto připravené trubičky položte na připravený plech, dejte do rozehřáté trouby a pečte 15 minut dozlatova. Hotové nechte prochladnout, upečené těsto opatrně stáhněte z trubiček a nechte zcela vychladnout.
- Náplň: V rendlíku smíchejte vodu s cukrem krupicí a na nižším ohni zahřejte na teplotu 110 stupňů. Stáhněte z ohně.
- Bílky s moučkovým cukrem šlehejte 4 minuty v robotu při vyšší rychlosti balonovou metlou. Přestaňte šlehat, vlijte třetinu horkého cukrového rozvaru z rendlíku a prošlehejte.
- Takto ještě nadvakrát vmíchejte zbylý cukrový rozvar a šlehejte do zchladnutí. Vychladlým sněhem naplňte cukrářksý sáček s řezanou špičkou a naplňte jím upečené trubičky z listového těsta.
- Hotové kremrole poprašte moučkovým cukrem.
Recept je převzatý z kuchařky Romana Vaňka Sladké poklady české a moravské kuchyně.
Vyzkoušejte také domácí trdelník podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE