Lucie Dvořáková

Čokoládový cheesecake s chilli

Moje hodnocení
6x

Spojení čokolády s chilli papričkou funguje bezvadně, případnou ostrost zjemní krémový sýr. Tohoto cheesecaku stačí malý kousek, protože je opravdu sytý. Po upečení ho nechte vychladnout v troubě, aby se nepropadl ve středu.

10 porcí
90 minut

Těsto

  • hladká mouka 95 g
  • cukr moučka 37 g
  • kakao holandského typu 15 g
  • mandlová mouka 13 g
  • kypřicí prášek 1 špetka
  • sůl 1 špetka
  • studené máslo 63 g

Krém

  • čokoláda (60 % kakaa) 125 g
  • tučný krémový sýr 250 g
  • cukr krupice 50 g
  • mleté chilli 1/2 lžičky nebo podle chuti
  • vejce 2 ks
  • zakysaná smetana 75 g

Postup přípravy

  1. Všechny sypké ingredience prosejte do mísy, nakrájejte navrch máslo a nožem ho zapracujte, až se obalí moukou, a zlehka prohněťte, až se začne spojovat. Nemačkejte ho zbytečně dlouho, aby zůstalo i po upečení měkké. Vytvarujte z něj bochánek, lehce ho zploštěte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň 1 hodinu chladit v lednici.
  2. Odpočinuté těsto vytáhněte a nechte odležet 10–15 minut. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o 2,5 cm větší než dno koláčové formy. Rozválejte na něm těsto dokulata tak, aby přesně kopírovalo pečicí papír a přeneste ho i s papírem do formy. Zlehka ho přitlačte, případné přesahy odkrojte, na dně ho propíchejte na několika místech vidličkou a uložte formu alespoň na 1 hodinu do lednice nebo klidně do mrazáku.
  3. Suroviny na krém vytáhněte z lednice, aby získaly pokojovou teplotu, jinak se s nimi teplá čokoláda nespojí.
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Korpus upečte dozlatova, trvá to zhruba 15–20 minut, a vytáhněte ho.
  5. Mezitím nalámejte čokoládu do žáruvzdorné misky. Postavte ji na hrnec s 2 cm vroucí vody a nechte ji rozehřát. Krémový sýr promíchejte s cukrem a chilli. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně po jednom zapracujte vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a krém vlijte do předpečeného korpusu. Uhlaďte povrch, vložte do předehřáté trouby a při teplotě 150 °C pečte 30 minut.
  6. Vypněte troubu a nechte v ní cheesecake zcela vychladnout. Vyjměte ho a uložte na pár hodin, ale ideálně přes noc do lednice.

PRIMA TIP: Na cheesecake je ideální tučný krémový sýr Philadelphia, ale můžete ho nahradit českou lučinou či gervais. Nebo smíchejte tučný tvaroh z vaničky (ne zabalený ve fólii) s lučinou či zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty