Těsto
- hladká mouka 95 g
 - moučkový cukr 37 g
 - kakao (holandského typu) 15 g
 - mandlová mouka 13 g
 - máslo (studené ) 63 g
 - sůl 1 špetka
 
Krém
- čokoláda (60 % kakaa) 125 g
 - krémový sýr (tučný ) 250 g
 - cukr krupice 50 g
 - chilli (mleté ) 1/2 lžičky nebo podle chuti
 - vejce 2 ks
 - zakysaná smetana 75 g
 
    
    
Postup přípravy
- Všechny sypké ingredience prosejte do mísy, nakrájejte navrch máslo a nožem ho zapracujte, až se obalí moukou, a zlehka prohněťte, až se začne spojovat. Nemačkejte ho zbytečně dlouho, aby zůstalo i po upečení měkké. Vytvarujte z něj bochánek, lehce ho zploštěte, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho alespoň 1 hodinu chladit v lednici.
 - Odpočinuté těsto vytáhněte a nechte odležet 10–15 minut. Z pečicího papíru vystřihněte kruh o 2,5 cm větší než dno koláčové formy. Rozválejte na něm těsto dokulata tak, aby přesně kopírovalo pečicí papír a přeneste ho i s papírem do formy. Zlehka ho přitlačte, případné přesahy odkrojte, na dně ho propíchejte na několika místech vidličkou a uložte formu alespoň na 1 hodinu do lednice nebo klidně do mrazáku.
 - Suroviny na krém vytáhněte z lednice, aby získaly pokojovou teplotu, jinak se s nimi teplá čokoláda nespojí.
 - Troubu předehřejte na 160 °C. Korpus upečte dozlatova, trvá to zhruba 15–20 minut, a vytáhněte ho.
 - Mezitím nalámejte čokoládu do žáruvzdorné misky. Postavte ji na hrnec s 2 cm vroucí vody a nechte ji rozehřát. Krémový sýr promíchejte s cukrem a chilli. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a postupně po jednom zapracujte vejce. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a krém vlijte do předpečeného korpusu. Uhlaďte povrch, vložte do předehřáté trouby a při teplotě 150 °C pečte 30 minut.
 - Vypněte troubu a nechte v ní cheesecake zcela vychladnout. Vyjměte ho a uložte na pár hodin, ale ideálně přes noc do lednice.
 
PRIMA TIP: Na cheesecake je ideální tučný krémový sýr Philadelphia, ale můžete ho nahradit českou lučinou či gervais. Nebo smíchejte tučný tvaroh z vaničky (ne zabalený ve fólii) s lučinou či zakysanou smetanou.