Korpus
- hladká mouka 140 g
- mleté mandle 50 g
- cukr krupice 100 g
- kypřicí prášek do perníku 2 lžičky
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletá skořice 4 lžičky
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné ) 100 g
- mléko 120 ml
- rum (Tuzemský ) 50 ml + 3 lžíce navíc
Krém
- tučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
- citronová kůra 1 lžička
- vanilkový cukr 1 sáček
- mletá skořice 1 lžička
Poleva a zdobení
- čokoláda (bílá, méčná nebo hořká) 400 g
- barevné zdobení
- špejle ( nebo tyčky na lízátka)
Postup přípravy
- Jako první připravte korpus. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé vyšlehejte tekuté. Z obou částí vypracujte tekuté těsto a vlijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Korpus pečte při teplotě 180 °C asi 20 minut, nebo dokud není hotový. Poté ho nechte zcela vychladnout.
- Tvaroh smíchejte s citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a skořicí. Vychladlý korpus rozdrolte rukama nebo ho rozmixujte v mixeru. Poté postupně zapracovávejte tvaroh, dokud nevznikne těsto, ze kterého je možné tvarovat kuličky. Přidejte do něj zbytek rumu. Těsto však nesmí být moc řídké. Kuličky nechte vychladit v lednici.
- Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu. Do každé kuličky zapíchněte špejli lehce namočenou v čokoládě.
- Rozpuštěnou čokoládu přelijte do skleničky a každou kuličku do ní namočte. Ještě než čokoláda zatvrdne, nechte ji okapat a dortíky ozdobte.
- Hotové dortíky zapichujte do nádoby s cukrem a poté je můžete podávat.
PRIMA TIP: Na přípravu dortíků můžete použít například i bábovku nebo odřezky z dortu, které vám zbyly z pečení.
Další vánoční tipy a recepty najdetena webu: www.akademiekvality.cz.