Suroviny
- hladká mouka 500 g
- žloutek 3 ks
- vejce 2 ks
- máslo 200 g
- moučkový cukr 80 g
- sůl špetka
- droždí 30 g
- mléko 300 ml
Náplň
- mleté vlašské ořechy 140 g
- smetana (nebo mléko) 6 lžic
- piškoty (piškotové drobky) 60 g
- med 40 g
- cukr (podle chuti)
- vanilkový cukr (vanilkový cukr) 1 sáček
Postup přípravy
- Droždí rozmíchejte v mléce s 1 lžičkou cukru. Máslo ušlehejte se zbylým cukrem do pěny, přidejte 2 žloutky a vejce a míchejte ještě asi čtvrt hodiny.
- Pak zapracujte mouku, sůl, kvásek a vypracujte těsto. Nechte ho na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Na nádivku promíchejte všechny suroviny a doslaďte dle chuti.
- Na pomoučené ploše těsto rozdělte na dva díly a každý rozválejte. Nakrájejte je na čtverce, naplňte, vytvarujte jako rohlíky a nechte ještě nakynout. Rohlíky rozložte na vymazaný plech, potřete rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 15 minut dozlatova.