Suroviny
- mandle 25
- sušené švestky 25
- pálenka 200 ml
- anglická slanina 300 g
- olivový olej
- bageta
- pesto
- sladká smetana
- med
- citron
- pepř
Postup přípravy
- Nejdřív naložíme na pár hodin alespoň cca 25 sušených švestek do pálenky, ideálně domácí a ideálně slivovice. Pak spaříme mandle a oloupeme je. Poté do každé už namacerované švestky vložíme jednu mandli, zabalíme do jednoho plátku anglické slaniny, propíchneme párátkem a takto pokračujeme se všemi.
- Poté je lehce podlijeme studenou vodou, zakápneme olivovým olejem, popepříme čerstvým pepřem a dáme péct do trouby v nezakryté nádobě cca na 200 °C tak dlouho, až jsou krásně opečené, ale ne spálené. Podáváme s opečenou bagetkou, potřenou domácím pestem na čerstvém hlávkovém salátku se smetanou, medem a citrónem.
Autor receptu: Karel Zima