Výpečky
- vepřová krkovice 1 kg
- cibule 2
- česnek 5 stroužků
- sůl
- pepř
Zelí
- bílé kysané zelí 1 kg
- uzený špek 200 g
- brambory 3
- hladká mouka 2 PL
- voda (z uvařených brambor)
- brambory 1 kg
- sůl
Kynutý knedlík
- polohrubá mouka 1 kg
- kravské mléko 500 ml
- droždí 42 g
- vejce 1
- sůl 2-3 ML
- cukr (na kvásek) 1 ML
- olej (na potření)
Postup
Výpečky
- Maso nakrájíme na větší kostky (4 cm), prohněteme se solí a odložíme stranou. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na plátky.
- Maso vložíme do sádlem vymazaného pekáče, posypeme cibulí a česnekem, opepříme, podlijeme 1 dcl vody, přikryjeme alobalem a dáme péct na cca 1,5 hodiny na 200 °C.
Moravské zelí
- Kysané zelí zalejeme vodou a dusíme doměkka. Ve druhém hrnci si vyškvaříme na kostičky nakrájený špek, který zaprášíme cca dvěma lžícemi hladké mouky, přidáme 3 úplně najemno nastrouhané velké brambory a zalejeme vodou z předem uvařených brambor.
- Osolíme a za občasného míchání vaříme cca 30 minut. Hotovou směs smícháme s uvařeným oceděným zelím.
Kynutý knedlík
- Nejprve připravíme kvásek. Do části vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobené droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut v teple, než vzejde. Do větší mísy nasypeme mouku, vmícháme sůl, nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce a připravený kvásek.
- Vše řádně prohněteme, mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout cca 30–40 minut na teplém místě. Vykynuté těsto přendáme z mísy na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 3 nebo 4 díly. Pokud budeme knedlíky vařit v parním hrnci, tak uděláme 3 šišky, abychom je mohli uvařit najednou. Každý díl zpracujeme do bochánku a následně vyválíme šišku. Půjde to lépe, když necháme bochánky cca 5 minut lehce nakynout.
- Připravené šišky překryjeme utěrkou a necháme je před vařením na teplém místě nakynout. Pak dáme vařit na páru. Nejlépe to půjde v parním hrnci, kde dno a část boků, kde se budou knedlíky dotýkat, potřeme olejem, aby se knedlíky nepřilepily. Vaříme cca 30 minut. Po uvaření propícháme asi na 3–4 místech špejlí a vyjmeme je. Povrch knedlíků můžeme lehce přetřít olejem nebo jiným tukem, aby neokorávaly.
Autor receptu: Radim Szymeczek