Suroviny
- sušená rajčata (na slunci sušená) 6
- cibule 2
- keříková rajčata 6
- krájená rajčata plechovka
- rajčatový protlak
- sušený zázvor 3 ML
- olivový olej 1 PL
- zeleninový vývar 500 ml
- sůl
- pepř
Postup
- Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Keříková rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme sušená rajčata a krátce je opečeme.
- Vmícháme rajčatový protlak a sušený zázvor, necháme rozvonět. Přidáme čerstvá i konzervovaná rajčata a zalijeme vývarem. Osolíme, opepřeme a vaříme na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud nejsou rajčata měkká.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud je příliš hustá, přidáme trochu vody nebo vývaru. Ochutnáme a případně ještě dosolíme či opepříme. Přidáme zázvor pro trochu štiplavější verzi.
- Podáváme horké, ozdobené čerstvou bazalkou, kapkou olivového oleje nebo zakysanou smetanou. Skvěle se hodí s křupavým pečivem nebo krutony.
Autor receptu: Jan Brabec
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!