Suroviny
- telecí maso 6 plátků
- hladká mouka 2 PL
- olivový olej 2 PL
- máslo 50 g
- suché bílé vino 200 ml
- kuřecí vývar (nebo telecí) 100 ml
- petrželka
Opečené brambory na rozmarýnu
- brambory (malé s tenkou slupkou) 1 kg
- olivový olej 3 PL
- rozmarýn 2 větvičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
- Telecí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepřeme a obalíme je v hladké mouce. Přebytečnou mouku jemně otřeme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a máslo.
- Plátky opečeme z obou stran dozlatova (asi 2–3 minuty z každé strany). Vyjmeme z pánve a dáme stranou.
Omáčka
- Do pánve přidáme bílé víno a necháme zredukovat na polovinu.
- Přidáme vývar, osolíme a opepřeme podle chuti. Vaříme asi 5 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
Dokončení
- Vrátíme maso zpět do pánve, přelijeme omáčkou a necháme prohřát asi 2 minuty.
- Posypeme nasekanou petrželkou před podáváním.
Opečené brambory na rozmarýnu
- Brambory dobře omyjeme, větší nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Pokud mají jemnou slupku, není nutné je loupat. V míse promícháme brambory s olivovým olejem, nasekaným rozmarýnem, solí a pepřem.
- Předehřejeme troubu na 200 °C, brambory rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 30–40 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Během pečení je jednou nebo dvakrát promícháme.
Servírování
- Na talíř položíme telecí plátek, přelijeme omáčkou a podáváme s křupavými bramborami na rozmarýnu.
- Jako doplněk můžeme přidat zeleninový salát nebo dušenou zeleninu.
Autor receptu: Silvia Dellai
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!