Těsto
- hladká mouka 125 g
- kypřicí prášek do pečiva 1/4 ML
- sůl 1/4 ML
- kakao 1 PL
- máslo 60 g
- cukr 150 g
- vejce 1
- vanilkový extrakt 1/2 ML
- podmáslí 120 m
- červené barvivo
- bílý vinný ocet 1/2 ML
- jedlá soda 1/2 ML
Krém
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 2 PL
- vanilkový extrakt 1/2 ML
- smetana ke šlehání 150 ml
- papírové košíčky
- jahody (na ozdobu)
Postup
- Troubu předehřejeme na 170° C. V míse vyšleháme máslo s cukrem do bílé pěny. Přidáme vejce a vanilkový extrakt – zamícháme. Přidáme podmáslí, barvivo – zamícháme. Na mírné otáčky pomalu zapracujeme vše sypké. V malé misce smícháme ocet se sodou – rychle zamícháme do těsta (pěny).
- Těsto rozdělíme do košíčků 8–12 a dáme péct cca 20 minut – dle trouby. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Mascarpone s cukrem a vanilkový extraktem promícháme, přidáme šlehačku.
- Opatrně na nízké otáčky vyšleháme, aby se krém nepřešlehal. Krém dáme do sáčku se zdobicí špičkou. Ozdobíme muffiny a navrch můžeme přidat jahodu.
Autor receptu: Vít Nezkusil