Suroviny
- kuřecí prsní řízek 700 g
- jedlá soda 2 ML
- bílek 2
- kukuřičný škrob
- slunečnicový olej (na smažení)
Omáčka
- sezamový olej 2 PL
- česnek 2 stroužky
- jarní cibulka 2
- pomerančová kůra (ze dvou pomerančů)
- pomerančová šťáva (ze dvou pomerančů)
- zázvor (nastrouhaný) střední kus
- třtinový cukr 70 g
- sójová omáčka 2 ML
- sezamový olej 2 ML
- rýžový ocet
- škrob (rozmíchaný ve vodě (voda 50 ml, škrob 3 lžíce))
- sezamová semínka (pražená)
Salát
- salátová směs 1 balení
- olivový olej 4 PL
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- balsamico créme
- pepř
Postup
Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 3x3 cm) a vložíme do mísy. Osolíme, opepříme, přidáme bílky, jedlou sodu, promícháme a necháme chvíli uležet v lednici. Uvaříme rýži podle návodu, je možné přidat trochu másla a na závěr vmíchat petržel.
Obalíme kuřecí kousky v kukuřičném škrobu a osmažíme dozlatova na pánvi se slunečnicovým olejem. Osmažené kousky odložíme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Na pánvi na středním ohni orestujeme na sezamovém oleji jarní cibulku s česnekem. Přidáme pomerančovou kůru, zázvor a třtinový cukr. Po krátké chvíli zalijeme pomerančovou šťávou (přes sítko) a necháme rozpustit třtinový cukr.
Ochutíme světlou sójovou omáčkou, sezamovým olejem a rýžovým octem (rýžovým octem redukujeme sladkost). Pomalu za stálého míchání přidáváme rozmíchaný škrob, dokud omáčka nezíská požadovanou konzistenci/hustotu. Vmícháme do omáčky osmažené kuřecí kousky.
Smícháme salátovou směs s olivovým olejem, opepřeme a zakápneme citrónovou šťávou. Při servírování posypeme kuřecí kousky praženým sezamem a salátek ozdobíme balsamico glazé.
Autor receptu: Pavel Karásek