Suroviny
- hovězí plec 1,5 kg
- červené víno 1,5 l
- mrkev 300 g
- celer 210 g
- petržel 210 g
- cibule 210 g
- tymián 4 snítky
- nové koření 9 kuliček
- bobkový list 6
- černý pepř 12 kuliček
- švestková povidla 150 g
- rajský protlak 3 PL
- vývar 250 ml
- portské víno 300 ml
- jíška
- sádlo
- sůl
- pepř
Postup
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na centimetrové kostičky, cibuli nahrubo. Maso nakrájíme na kostky (jako na guláš), zprudka orestujeme na sádle a dáme bokem do mísy.
- Na sádle orestujeme kořenovou zeleninu, poté přidáme na 2 minuty cibuli. Vše pečlivě mícháme. Přidáme povidla a protlak, zamícháme a restujeme dalších 5 minut. Do kastrolu přidáme orestované maso a víno, přiklopíme poklicí a dusíme 120 minut (60 minut v tlakovém hrnci).
- Poté přilijeme vývar a vaříme dalších 15 minut. Do omáčky přilijeme portské víno a 1 minutu vaříme. Maso dáme bokem a vše ostatní přecedíme přes jemné síto do čistého kastrolu a přidáme jíšku. Můžeme dochutit demi glace či vinným bujonem dle potřeby. Osolíme, opepříme.
Autor receptu: Jindřich Vrtěl