Těsto
- hladká mouka 250 g
- máslo 125 g
- krupicový cukr 70 g
- žloutek 2
- voda 5 cl
- sůl špetka
Citronová vrstva
- vejce 2
- žloutek 2
- tvaroh 2
- zakysaná smetana 1
- krupicový cukr 160 g
- citrón 2-3
- sůl špetka
Sněhová pokrývka
- bílek 4
- cukr krupice 150 g
Postup
Těsto
- Smícháme všechny ingredience a vytvoříme z nich těsto. Máslo necháme změknout v pokojové teplotě. Pokud se těsto nespojuje a sype se, přidáme ještě trošičku vody. Těsto necháme chvilku odležet (cca 30 minut – mouka nasákne máslo a hezky se to propojí).
- Vezmeme pečicí papír, pod tekoucí vodou ho zmuchláme do kuličky – prostě ho namočíme, aby se s ním lépe pracovalo. Dáme ho na dno koláčové formy (může být i kulatá, dortová se skruží). Na pečicí papír rozprostřeme těsto.
- Prsty ho „vytlačíme“ až k vršku okraje koláčové formy (u dortové stačí tak do půlky). Dno propícháme vidličkou a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 10 minut, aby bylo téměř hotové.
Citronová vrstva
- Do mísy dáme všechny ingredience na citronovou vrstvu a smícháme je dohromady. Z citronů se dává šťáva i kůra (2 citrony většinou stačí, občas přidávám ještě kůru a šťávu ze třetího, když mi to přijde málo citronové). Po upečení vytáhneme korpus a necháme ho trochu zchladnout.
- Na korpus nalejeme směs na citronovou vrstvu a dáme do trouby na dalších 30–45 minut. Když zahýbeme formou, neměla by být citronová vrstva tekutá, ale nemusí být ani úplně tuhá, něco jako ztuhlý puding. Když je citronová vrstva tak akorát, vyndáme koláč z trouby, necháme trochu zchladnout a při čekání vyšleháme z bílků hustý sníh, do kterého při šlehání postupně přidáváme cukr.
- Na koláč dáme sněhovou čepici a pečeme cca 10 minut na 180 °C, než čepice zrůžoví. Poté stáhneme teplotu na 50 °C a necháme péct ještě aspoň 30 minut, aby se sníh pěkně vysušil. Pokud má být vrstva opravdu pusinková, necháme péct na 50 stupňů klidně hodinu až dvě.
- Poté troubu vypneme, pootevřeme dvířka „na vařečku“ (= do dvířek trouby strčíme dřevěnou vařečku, aby tam byla škvíra) a koláč necháme uvnitř, než trouba vychladne. Koláč se v troubě nechává přes noc. Podává se až druhý den, a úplně nejlepší je až den třetí den.
Autor receptu: Jitka Hloušková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!