Suroviny
- kachní prso
- tymián
- bílý pepř
- brambory 1 kg
- máslo 125 g
- plnotučné mléko 100–150 ml
- demi-glace 100 ml
- smetana 100 ml
- máslo 30 g
- domácí marmeláda 2 ML
- sůl
Postup
- Kachní prso nařízneme na straně kůže, posolíme a z druhé strany posolíme a opepříme. Na tuto část (bez kůže) dáme snítky tymiánu a prso samostatně zavakuujeme na dva sváry. Připravíme lázeň 57 °C a prso alespoň hodinu povaříme. Poté vytáhneme, osušíme papírovou utěrkou a vložíme kůží na studenou pánev.
- Přeléváme vypečeným sádlem, dokud nám kůže nezhnědne – dokřupava a nakonec na 30 sekund opékáme z druhé strany do barvy. Po krátkém odpočinutí maso křižně nakrájíme na středně tlusté plátky.
Omáčka
- Na výpeku z masa rozpustíme demi glace spolu se smetanou. Vmícháme marmeládu a dosolíme, aby nepřevládala sladkost omáčky, ale lehce byla doplněna slaností.
- Na závěr zašleháme máslo.
Bramborové pyré
- Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky a vložíme do osolené vroucí vody, vaříme alespoň 20 minut. Jakmile budou skoro rozvařené, brambory propasírujeme a postupně na mírném ohni vmícháváme máslo po kouskách a přiléváme horké mléko, aby všechny tekutiny měly podobnou teplotu.
- Po vymíchání vyšleháme mixérem, případně ještě přepasírujeme do hedvábné konzistence.
Autor receptu: Matěj Valvoda