Bramborové knedlíčky
- brambory 800 g
- hladká mouka 150 g
- vejce 1
- žloutek 1
- hrubá krupice 100 g
- sůl
Vepřové výpečky
- vepřový bůček 750 g
- vepřová plec 750 g
- česnek 6 stroužků
- cibule 2
- koření na pečená masa
- kmín
- sůl
Postup
- Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, vejcem, solí, krupicí a moukou zpracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučeném vále zformujeme na dva válečky o průměru 5 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme zvolna asi 20 minut.
- V průběhu vaření je vařečkou nadzvedneme ode dna, aby se nepřipálily. Vařené knedlíky ihned nakrájíme na plátky, aby se neslepily a horké ihned podáváme. Pro tuto přípravu použijeme brambory uvařené den předem.
- Maso nakrájíme na velké kostky a vložíme do pekáče. Osolíme, okmínujeme, přidáme na plátky nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli, koření na pečené maso. Pak vše promícháme. Zalijeme vodou minimálně do ¾, zakryté vložíme do trouby na 180 °C na 1,5 hodiny. Po dopečení odkryjeme a pečeme ještě do zlatova.
- Do hrnce dáme kysané zelí, které jsme vymačkali a pokrájeli. Zalijeme vodou. Osladíme cukrem a osolíme. Promícháme a dusíme doměkka (30–40 minut). Do hotového zelí přidáme zásmažku pro zahuštění. Dochutíme cukrem.
Autor receptu: Patrik Volf
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!