Suroviny
- uzené maso 400-500 g
- tymián (nebo provensálské koření)
- cibule 3-4
- zavařené cuketové zelí 2 sklenice
- olej
Bramborové knedlíky
- brambory (typ C) 1,5 kg
- vejce 2
- sůl 1 a 1/2 ML
- dětská krupička 100 g
- hrubá mouka 100 g
Postup
- Den dopředu si uvaříme brambory v celku ve slupce, necháme vystydnout a oloupeme. Na cibulce osmažíme na kostky nakrájené uzené maso, do kterého přidáme lžičku sušeného tymiánu nebo provensálských bylinek, necháme stranou. Do velkého hrnce si dáme vařit vodu na knedlíky, musí být vroucí v momentě, kdy budeme dokončovat knedlíky, těsto řídne a je třeba knedlíky okamžitě dávat do vroucí vody.
- Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl, mouku, krupičku a vypracujeme vláčné těsto, které drží pohromadě a příliš nelepí. Můžeme z těsta udělat zkušební kuličku, kterou si dáme uvařit do vroucí vody. Pokud bude po uvaření na skus příliš řídká, přidáme do těsta ještě trochu mouky. Z těsta uděláme dlouhou žížalu, kterou si rozdělíme na rovnoměrné díly.
- Vezmeme díl, dobře ho pomoučíme, rukou ho rozmáčkneme do placky, dáme do dlaně, naplníme opečeným uzeným, spojíme konce těsta k sobě a uplácneme (jako když děláme kouli ze sněhu), dotvarujeme, pomoučíme a dáme stranou. Až budeme mít 5–6 knedlíků, dáme je do vroucí vody, vaříme 15–20 minut dle velikosti knedlíků.
- Knedlíky jsou hotové, když plavou na hladině a mají mírně „oslizlý“ povrch. Vyndáme, dáme do cedníku, aby okapala přebytečná voda. Pokud budeme dávat do misky, je dobré protřít kapkou oleje, aby se nám knedlíky neslepily. Cibulku nakrájíme na kousky, opečeme na oleji a dáme na knedlíky při servírování.
Cuketové zelí
- Na opečenou cibuli přidáme dvě sklenice zavařených cuket ve sladkokyselém nálevu, přidáme cukr a vaříme cca 20 minut do změknutí cukety.
- Dochucujeme octem a cukrem dle libosti.
Autor receptu: Jitka Hloušková
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!