Suroviny
- hladká mouka 250 g + 50 ml studené vody
- vlažná voda 150 ml
- mořská sůl 1 zarovnaná lžička
- Olivový olej 3 lžíce
- sušené droždí 1 a 1/2 lžičky
- cukr krupice 1 lžička
- olivový olej na pomazání před pečením
- mouka na poprášení a posypání
- hrubozrnná mořská sůl, sezamové semínko, případně koření dle chuti
Recept
Bavorské preclíky
Recept na poctivé preclíky krok za krokem! Čerstvé nejlépe chutnají s hrubozrnnou hořčicí a sklenicí vychlazeného piva.
Postup přípravy
- V míse od robota smíchejte prosátou mouku s droždím, cukrem, solí, olejem a vodou.
- Nechte uhnís pružné a hladké těsto, které se nelepí (dle potřeby přisypejte během hnětení mouku). Poté těsto lehce zaprašte moukou, mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto přibližně hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).
- Po uplynutí této doby ho rozdělte na 10 stejných dílů a každý díl rozválejte na pramen. Pod utěrkou nechte prameny ještě minimálně 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C a dva velké plechy vyložte pečicím papírem.
- Nakynuté prameny vytvarujte do tvaru preclíků a přeneste na plechy. Malinko pomažte olejem a zasypejte solí nebo semínky dle chuti. Pečte 20–25 minut nebo dokud nezezlátnou.