Suroviny
Postup přípravy
- Do rozehřáté pánve (ideální je průměr 28 cm) vlijte trochu oleje. Vsypte slaninu a cibuli a smažte, až se rozvoní a slanina bude křupavá. Dejte stranou a pánev vytřete. Směs slaniny promíchejte s nastrouhaným sýrem.
- Brambory oloupejte nastrouhejte do mísy, kterou jste vyložili kuchyňským papírem, aby odsál přebytečnou tekutinu. Pánev znovu rozehřejte, vlijte trochu oleje a nastrouhané brambory po částech zlehka osmažte – nemají zezlátnout, ale zvláčnět. Odkládejte je do mísy a okořeňte trochou práškového bujonu.
- Pánev vytřete dosucha, dejte ji znovu rozehřát a dejte do ní polovinu másla a 3 lžíce oleje. Přidejte dvě třetiny osmažených nastrouhaných brambor a dobře je v pánvi přitiskněte a umačkejte, aby vytvořily pevnou placku. Při okrajích dejte ještě trochu nastrouhaných brambor.
- Do středu placky rozestřete směs se slaninou a sýrem a přikryjte zbylými nastrouhanými bramborami. Obracečkou přitlačte a uplácejte okraje placky tak, aby byly pevné a spojené. Opékejte asi 10 minut a až bude spodní strana placky opečená dozlatova a pevná, placku obraťte nejlépe pomocí talíře – položte ho na pánev, obraťte ji a placku vyklopte.
- Do pánve dejte zbylé máslo a olej a placku opékejte další 10 minut, až bude celá zlatá a křupavá. Ihned podávejte, posypané pažitkou.
Vyzkoušejte i recept na klasické křupavé bramboráky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE