Obrácený pomerančový koláč – šťavnatý moučník se svěží chutí

Moje hodnocení
1x

Citrusy jsou právě teď plné chuti a vitaminů. Můžete z nich připravit skvělý fresh, sníst je jen tak, nebo z nich připravit úžasný obrácený koláč. Kombinace výrazné, svěží chuti pomerančů se s karamelizovanými tóny sirupu dokonale snoubí. A to nejlepší nakonec: s naším receptem tento efektní dezert zvládnete, i když zrovna nejste předurčeni pro život v kuchyni. Budete překvapeni, že se koláč udělá prakticky sám, bude dokonale vláčný a plný pikantních chutí.

10 porcí
60 minut

Suroviny

Pomeranče, a obecně ani ostatní citrusy, se pro pečené dezerty moc nehodí. Mají totiž tendenci se při pečení vysušit. Ale byla by škoda je nevyužít, protože mají skutečně svěží, jedinečnou chuť. Stačí použít francouzský trik a koláč otočit. Místo, aby bylo ovoce jako u tradičního koláče nahoře, schováte jej dolů a necháte pořádně vykoupat ve vrstvě sirupu, který při pečení zkaramelizuje a odmění vás nadpozemsky dobrou chutí.

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Větší dortovou formu o průměru asi 24-25 cm vymažte olejem a dno vyložte pečicím papírem.
  2. Pomeranče dobře omyjte a ze střední části nakrájejte tenké plátky, které zbavte kůry i bílé dužniny. Ze zbylých částí pomerančů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu.
  3. Přidejte 2 lžíce pomerančové šťávy k 60 g moučkového cukru a cukrovou směs dobře promíchejte. Nalijte ji na dno připravené pečicí formy a rovnoměrně rozetřete. Do cukrové směsi úhledně vyskládejte plátky pomeranče, abyste pokryli celé dno formy.
  4. Do misky prosejte 155 g mouky, 80 g krupice, 2 lžičky prášku do pečiva a ½ lžičky soli. Promíchejte.
  5. Do mísy robota vložte 190 g moučkového cukru, rozklepněte 3 vejce a vyšlehejte pomocí šlehacího háku do pěny. Bude to trvat asi 5-7 minut a že je hotovo poznáte tak, že se hmota udrží na šlehací metle a bude tvořit malé, pevné špičky podobné šlehačce.
  6. Za stálého šlehání přilévejte olivový olej. Pak přidejte 3 lžíce pomerančového likéru Cointreau, 1 polévkovou lžíci pomerančové kůry a ¼ lžičky pomerančového extraktu. Promíchejte.
  7. Nyní přidávejte do robota postupně všechny sypké suroviny, které jste připravili do misky a opět důkladně promíchejte.
  8. Těsto nalijte do dortové formy na plátky pomeranče. Vložte formu do trouby a snižte teplotu na 180 °C. Dort pečte 35-45 minut.
  9. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak formu přiklopte talířem, s citem bouchněte o stůl, aby se koláč uvolnil a opatrně, rychle otočte. Koláč nakrájejte a podávejte.

PRIMA TIP: Aby se to udělalo skoro samo, chtělo by to skutečně univerzálního pomocníka.Všestranný kuchyňský robot bez odmlouvání zvládne šlehání, mixování nebo hnětení těsta i výrobu domácích těstovin nebo cukroví. Ale také umlít maso nebo připravit pomocí blenderu zdravé smoothie.

Chcete upéct něco víc tradičního? Zkuste recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Gorenje


Přečtěte si také

Recepty