Na křehké těsto
- Mouka 150 g
- moučkový cukr 50 g
- Máslo 100 g
- Žloutek 1 ks
Na piškot
- Vejce 3 ks
- Cukr 120 g
- Amaretto 3 lžíce
- Mouka 100 g
- kakaový prášek 20 g
- Kypřicí prášek 1 lžička
Na makový krém
- Želatina 6 plátků
- Mléko 30 ml
- Mák 100 g
- bourbon vanilkový cukr 2 sáčky
- bio citron 1 ks
- smetana ke šlěhání 500 ml
Navíc
- borůvková želatina 150 g
- polohořká čokoládová poleva 100 g
Postup přípravy
- Smíchejte dohromady mouku, šupiny másla a žloutek a vypracujte křehké těsto, které nechte nejméně 30 minut stát na chladném místě. Mezitím šlehejte 8 minut vejce, cukr a Amaretto do světlé pěny.
- Smíchejte mouku, kakao a kypřicí prášek a směs přesejte na cukrovou hmotu. Velmi opatrně a pomalu metlou smíchejte obě směsi, až připravíte čokoládové těsto.
- Do pečicím papírem vyložené dortové formy (26 cm) rozložte čokoládové těsto. Předehřejte troubu na 190 °C, plynové na stupeň 3, a pečte asi 25 minut. Nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
- Mezitím rozprostřete křehké těsto na pomoučenou plochu a potom rozložte do dortové formy (26 cm), vyložené pečicím papírem. V předehřáté troubě (190 °C) pečte 12–14 minut do zlatohněda, potom nechte vychladnout.
- Želatinu namočte do studené vody. Převařte (trvá to asi 3–4 minuty) směs mléka, máku, vanilkového cukru a nastrouhané citronové kůry. Dejte stranou. Želatinu vyždímejte a přidejte do mléčné směsi. Dejte vychladit do lázně studené vody. Vyšlehejte šlehačku dotuha. Borůvkovou zavařeninu rozmíchejte a potom ji rozetřete na křehké těsto.
- Čokoládový piškot podélně rozkrojte na poloviny a jeden díl opatrně položte na křehké těsto. Jeden kruhový díl formy přiložte přes základnu dortu.
- Jakmile začne krém želírovat, ještě jednou ho důkladně promíchejte a opatrně do něj vmíchejte šlehačku. Polovinu krému rozprostřete na piškotový díl, na něj položte druhý a naneste na něj zbývající krém.
- Čokoládovou polevu rozkrájejte, dejte ji do kovové misky a ve vodní lázni nechte rozpustit. Rozprostřete ji na studenou mramorovou (kamennou) desku. Když zatuhne, špachtlí z ní naškrábejte ruličky.
- Kruhovou formu opatrně odstraňte a dort ozdobte čokoládovými rolkami.