Vždycky je doma utrhnete a hodíte do koše nebo na kompost? Odteď s tím můžete klidně přestat, protože ředkvičkové natě jsou jedlé a můžete je s klidem servírovat na svůj talíř. Že si neumíte představit, co z nich asi tak uvaříte? My vám poradíme!
Ředkvičkové natě nevyhazujte! V kuchyni vám skvěle poslouží a doplní salát nebo pesto
Na jaře a v létě se nám do jídelníčku často dostává mnoho druhů zeleniny, včetně právě zmiňované ředkvičky. Krásně růžové kuličky se hodí do salátů, ale i jen tak na chleba. Jenže co s natěmi? Je velká škoda je vyhazovat, protože v sobě ukrývají řadu minerálních látek a vitaminů, třeba vitamin C.
Chuťově jsou trochu výraznější, respektive lehce štiplavé až pikantní. Pracovat s nimi můžete v syrové podobě, přidat je do teplých jídel, ale stejně tak můžete natě usušit. Zkrátka fantazii se meze nekladou. Vůbec se toho nemusíte bát!
Co s ředkvičkovou natí?
- připravit z ní zelené pesto
- přidat ji k orestovaným ředkvičkám a jiné zelenině
- vylepšit s ní saláty, ale třeba i krémové polévky
- výborná je k dušené zelenině
- ale stejně tak i na obložený chléb
- hodí se také do pomazánek
Jak už jsme zmiňovali, ředkvičkové natě můžete usušit. Snadno pak z nich připravíte zásobu na dochucování polévek a jiných jídel, společně s klasickými sušenými bylinkami, které dobře znáte. Na usušení můžete použít speciální sušičku, ale i klasický plech a teplo z trouby. Je jen na vás, jestli chcete sušit natě celé, případně si je už předem nakrájet na drobnější kousky.
Pesto z ředkvičkové natě
- ředkvičková nať
- olivový olej
- piniové nebo jiné oříšky
- prolisovaný česnek
- parmazán
- sůl, pepř
Množství jednotlivých surovin uzpůsobte tomu, kolik máte natě. Vše (kromě oleje) přendejte do mixéru a rozmixujte. Poté postupně během pozvolného mixování přilévejte olej a domixujte do požadované konzistence.
Zkuste tento těstovinový salát a nahraďte polníček právě ředkvičkovou natí. Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE
redaktorka FTV Prima