Ve většině domácností se před Vánoci peče cukroví. Češi jsou ale ve výběru druhů poměrně konzervativní – snad na každém štědrovečerním stole nechybějí vanilkové rohlíčky a linecké, hitem posledních let jsou nepečené kuličky. Proč se ale neinspirovat v kuchařkách našich babiček a nerozšířit repertoár?
Upečte si tradiční a trochu zapomenuté druhy cukroví podle receptů našich babiček
Původní recepty, které pekly naše babičky a prababičky byly výborné, a druhů, které stojí za oprášení, je bezpočet. Třeba Masarykovo cukroví je výtečné a velmi jednoduché na přípravu. Nebo zkuste křehké mušličky s ořechovou náplní, kterým se říká také žabí huby :)
Křehké mušličky plněné drcenými ořechy
Křehké mušličky s ořechovou náplní; Foto: archiv Babiččina zahrada
Těsto: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce
Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka citronové kůry, 1 lžíce rumu
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme z něj kolečka, do středu dáme malý kopeček připravené náplně, kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170 °C asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
Sacher dortíčky
Sacher dortíčky; Foto: archiv Babiččina zahrada
Těsto: 420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 4 žloutky, kakao, vanilka, citronová kůra
Náplň: meruňková marmeláda
Poleva: čokoláda na vaření
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary, v polovině vypíchneme střed a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 8 minut. Necháme vychladnout a poté plné hvězdičky potřeme marmeládou, zakryjeme je vykrojenými hvězdičkami. Poté potíráme čokoládovou polevou.
Masarykovo cukroví
Masarykovo cukroví; Foto: archiv Babiččina zahrada
Těsto: 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení
Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru cca 4 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
Zkuste i další tradiční české recepty na vánoční cukroví: