Těsto
- máslo 150 g
- moučkový cukr 150 g
- vejce 4 ks
- vlašské ořechy 200 g
- polohrubá mouka 70 g
- tuk na pečení (na vymazání formy)
- čokoládová poleva
Krém
- vlašské ořechy (mleté) 200 g
- moučkový cukr 220 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- mléko 4 lžíce
- rum (podle chuti)
- vejce 3 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na těsto utřete v míse máslo, cukr a žloutky. Vmíchejte ořechy, mouku promíchanou s práškem a tuhý sníh z bílků. Vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až těsto zpevní. Plát těsta potřete zavařeninou, kterou trochu ohřejte a protřete sítkem (bude vláčnější, jemnější a mnohem lépe se rozetře).
- Na krém promíchejte ořechy, 100 g cukru, vanilkový cukr, mléko a rum. Ve vodní lázni šlehejte 3 celá vejce se zbylými 120 g moučkového cukru do krému hustoty pudinku, který pak promíchejte s ořechovým základem. Krém rozetřete na těsto, nechte ho vychladnout, pak přelijte čokoládovou plevou a po vychladnutí rozkrájejte dezert na řezy.