Gurmánův průvodce po Baleárských ostrovech. Tyto dobroty by vám neměly uniknout!

Baleárské ostrovy – to je slunce, pláže, moře a... jídlo! Tyto krásné ostrovy v západním Středomoří, zahrnující Mallorcu, Menorcu, Ibizu a Formenteru, nejsou jen rájem pro milovníky slunce a moře, ale také skutečným eldorádem pro všechny, kdo rádi objevují nové chutě a vůně. Pojďme se podívat na několik delikates, které byste rozhodně neměli minout.

Gató de Almendra – mandlový ráj

Mallorca je proslulá svými mandlovníky, a tak zde nesmí chybět ani mandlové zákusky. Gató de Almendra je lahodný dort z mletých mandlí, cukru a vajec, často podávaný s mandlovou zmrzlinou. Tento dezert je lehký a nadýchaný, s intenzivní mandlovou chutí. Je to dokonalý závěr středomořského oběda a určitě si ho oblíbíte.

Hierbas Ibicencas – kouzlo bylin v lahvi

Hierbas Ibicencas je tradiční likér z Ibizy, vyrobený z místních bylin a rostlin. Tento aromatický nápoj vzniká macerací bylin v alkoholu a je oblíbený jako digestiv po jídle. Jeho jedinečná chuť je výsledkem kombinace anýzu, rozmarýnu, tymiánu, máty a dalších bylin. Hierbas Ibicencas je často podáván s kostkou ledu a doporučuje se vychutnat ho pomalu, aby se plně rozvinuly všechny jeho chutě.

Sobrasada – královna klobás

Sobrasada je měkká, jemně kořeněná klobása, typická pro Mallorku. Je vyrobena z mletého vepřového masa, papriky a dalších koření. Tato delikatesa se často maže na chléb, ale je také vynikající v kombinaci s medem nebo jako ingredience v různých pokrmech. Sobrasada je ideální pro milovníky výrazných chutí a její konzumace je opravdovým gastronomickým zážitkem.

Mahónský sýr – ostrovní poklad Menorky

Milovníci sýrů si přijdou na své na Menorce, kde se vyrábí slavný Mahónský sýr. Tento kravský sýr je známý svou bohatou, máslovou chutí a jemně slaným nádechem. Vyrábí se ručně a zraje několik měsíců až let, což mu dodává intenzivní aroma a chuť. Nejlépe si ho vychutnáte s trochou olivového oleje a pepře nebo jednoduše s čerstvým chlebem.

Ensaimada – sladký poklad Mallorky

Ensaimada je tradiční sladké pečivo z Mallorky, které okouzlí svou jemností a lahodnou chutí. Tento kulatý zákusek, stočený do spirály a posypaný cukrem, má své kořeny v arabské kuchyni. Existují různé varianty – od klasické bez náplně po verze plněné dýňovým džemem (cabell d'àngel) nebo čokoládou. Ensaimada je skvělým suvenýrem a ideální pochoutkou ke kávě.

Pomada – letní osvěžení z Menorky

Pomada je osvěžující nápoj z Menorky, který se skládá z místního ginu Xoriguer a citrónové limonády. Tento drink je ideální pro horké letní dny, kdy příjemně ochladí a osvěží. Pomadu najdete téměř na každém rohu, ať už v tradiční hospůdce nebo na plážovém baru. Tento nápoj je symbolem menorské pohody a stojí za to ho vyzkoušet.

Sal de Ibiza – bílé zlato z Ibizy

Sal de Ibiza je prémiová mořská sůl, která je ručně sbírána v solných pánvích na Ibize, konkrétně v přírodní rezervaci Ses Salines. Tato sůl je ceněna pro svou čistotu, bohatý obsah minerálů a jemnou texturu, která jí dodává výjimečnou chuť. Sal de Ibiza je ideální pro dochucení čerstvých salátů, grilovaných ryb, masa nebo zeleniny. Při návštěvě Ibizy je téměř povinností přivést si tuto delikatesu jako suvenýr, který vám doma připomene chutě tohoto ostrova.

Vína z Baleár – lahodné autochtonní odrůdy

Baleárské ostrovy se mohou pochlubit jedinečnými autochtonními odrůdami vína, které stojí za ochutnání. Na Mallorce najdete vinařství 4Kilos a Ànima Negra, která produkují výjimečná vína z místních odrůd, jako jsou Callet, Fogoneu a Manto Negro. Tato vína se vyznačují bohatou paletou chutí, které odrážejí specifické klima a půdu ostrovů. Například víno 4Kilos je známé svými ovocnými tóny a komplexní strukturou, zatímco Ànima Negra nabízí plné, sametové víno s nádechem bylin a koření. Degustace těchto vín je skvělým způsobem, jak objevit a ocenit unikátní vinice Baleár.

Sangria – tradiční španělský nápoj

Sangria je ikonický španělský nápoj, který je na Baleárských ostrovech velmi oblíbený. Tento osvěžující drink se připravuje z červeného vína, čerstvého ovoce, brandy a cukru nebo medu, což mu dodává bohatou chuť a aroma. Sangria je ideální pro horké letní dny, kdy příjemně ochladí a osvěží. Na Baleárech můžete vyzkoušet například Sangria Rita Mediterránea Rojo, která je vyrobena z kvalitních ingrediencí a nabízí vyváženou a lahodnou chuť. Sangria je skvělá jak k lehkým pokrmům, tak i k piknikům na pláži nebo večerním posezením s přáteli.

Mistral Coffee – káva z Mallorky

Milovníci kávy by si neměli nechat ujít Mistral Coffee, výběrovou kávu z mallorské pražírny. Tato pražírna se specializuje na pražení kvalitních kávových zrn, která jsou pečlivě vybírána a pražena s ohledem na zachování jejich přirozené chuti a aroma. Káva Mistral se vyznačuje výraznou chutí a bohatou vůní, která potěší každého kávového nadšence. Nabídka zahrnuje různé druhy káv, od jemných a vyvážených směsí po intenzivní a plné kávy, které vás ráno probudí nebo zpříjemní odpolední pauzu. Káva Mistral je také skvělým suvenýrem, který vám doma připomene slunečné dny strávené na Mallorce.

Zdroj: edelikatesy.cz; zdroj foto: iStock

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty