Dlouho jsme pro vás nepřipravili žádné tipy na gastroakce, tak jsme se to rozhodli napravit! I v zimě se totiž můžete vydat za gatronomickými zážitky – obzvlášť pokud máte rádi zabijačkové hody, bramboráky nebo jste si zamilovali známý prostor Manifesto a rádi v něm trávíte čas. Tak jdeme na to!
3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu
V centru Prahy bude vonět zabijačka
Jitrnice, jelito, krvavá tlačenka, ale i grilovaná prasečí ouška nebo škvarky v kornoutu. Nejen to, ale i další speciality české zabijačky na vás čekají od 20. do 23. ledna ve Vinohradském Parlamentu. Tradiční pokrmy v moderním hávu si můžete přijít vychutnat v klidu v restauraci, nebo si dát na stojáka třeba klasiku v podobě guláše. A nebude chybět ani venkovní prodej zabijačkových produktů. Skvělý tým kuchařů pod vedením šéfkuchaře Jana Pípala připravil bohatý seznam jídel, kterým bude jen těžké odolat. Polední menu, které se bude podávat od 10:45 do 15:00 hod., nabídne hned několik chodů.
3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu 2 Zdroj: TZ
Opečenou jitrnici, jelito, prejt, vepřovou krkovici na černém uhlí nebo pečený zabijačkový guláš se škvarkovým knedlíkem a cibulí. Chybět nebude prdelačka a ovarová česnečka. Od 15:00 hod. je ideální čas přijít na degustaci zabijačkových specialit. Plato pro 1 nebo 2 osoby bude plné jitrnic, uzeného z domácí udírny, vepřového jazyka či vepřových oušek. To všechno kuchaři připravují pouhý den předem, aby vše bylo co nejčerstvější. „Udělat v centru Prahy zabijačku se vším všudy samozřejmě nelze, ale snažíme se tomu maximálně přiblížit. Od řezníka máme maso, které pak sami zpracujeme na jitrnice, jelita a další pokrmy, bez kterých by zabijačka nebyla zabijačkou,“ vysvětluje šéfkuchař Jan Pípal.
Ti, kdo mají rádi atmosféru pouličního bufetu, si přijdou také na své. Venku si na stojáka za hudebního doprovodu harmonikáře budou moci dát nejen krkovici a guláš, ale i vepřové škvarky v kornoutu, chleba se škvarkovou pomazánkou a nakládanou cibulí nebo prasečí ouška. Chybět nebudou ani sladké tečky v podobě tlačeného koláče nebo pečené buchty.
Kdo se k Vinohradskému Parlamentu nedostane, nemusí zoufat. Zabijačkové dobroty si můžete objednat už nyní přes službu Wevar, která je od čtvrtka 20. do neděle 23. ledna doveze kamkoli po Praze. Vybírat můžete od jitrnic a jelit přes pochutiny ve skle po zabijačkový box s vybranými produkty. Objednávat můžete na wevar.cz.
Kam na bramboráky XXL? Přece do Brambor
Vošouch, cmunda, krompelák, erteplák, smraska nebo prostě bramborák? Ať už nazýváme oblíbené bramborové placky jakkoli, v restauraci Brambory na Pankráci jim věnovali svou první velkou akci. A to doslova. Přes jejich velikost totiž neuvidíte na konec stolu.
V restauraci Brambory, která se specializuje na bramborovou osvětu, budou od středy 19. do úterý 25. ledna hrát hlavní roli obří bramboráky. To slibuje šéfkuchař Lukáš Soukup, který zároveň dodává: „Nejdůležitější je pro nás chuť bramboráku, proto je smažíme na sádle a pěkně do křupava. Pro tuto příležitost jsme vybrali odrůdu Laura.“
3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu 3 Zdroj: TZ
Menu se skládá ze tří druhů pokrmů, a to bramboráku s vepřovými žebírky, BBQ omáčkou a kořenovou zeleninou, bramboráky s kuřecím masem, čedarem a rajčatovou salsou a bramboráky s hovězím hrudím, pečenou cibulí a chimichurri. Ke všem chodům bude navíc podáván salát Coleslaw s pečenou červenou řepou a křenem.
V Manifestu se dá příjemně odreagovat po celou zimu
Kryté Manifesto Anděl je otevřeno nepřetržitě po celou zimu a ozvláštňuje návštěvu rozmanitým programem, který se výborně snoubí s večeří nebo drinkem. Po sérii filmových promítání a tichém disku budou na programu akustická hudební vystoupení a brazilský večer. 30. ledna, na kdy připadá pohyblivé vítání Nového roku podle lunárního kalendáře,se Manifesto pokusí přiblížit nejdůležitější a nejoslavovanější asijský svátek prostřednictvím workshopů pro celou rodinu, tematizovaných Rokem tygra. Tento den v roce je významný pro mnoho kolegů z restaurací i pro část nejužšího týmu Manifesta. Návštěvníci si budou moci vyrobit maňásky, zdobené obálky metodou origami a dovědět se, k čemu a jak se používají. Proběhne také hra v kostky o velkou cenu.
3 tipy na zimní gastroakce: zabijačka, bramborové hody a zážitky v Manifestu 4 Zdroj: TZ
Na konci února se Manifesto chystá připomenout masopustní tradice, a to místní znovuobjevené zvyky i ozvěnu zahraničních karnevalových variací.„Vnímáme, že generace třicátníků začala masopust velmi aktivně oživovat, do vesnic se vrací alegorická procesí a rituály a přitahují stále větší pozornost. Je to vzácné kulturní dědictví s ohromným množstvím variací, jaké se dodržují v různých koutech světa. V Manifestu máme skvělou příležitost spojit místní tradice s cizokrajným temperamentem,“ přibližuje Šárka Fronček, ředitelka marketingu.
redaktorka FTV Prima