Na pokrmu, který má své kořeny v mexické kuchyni, si pochutnáte především v jižní části Spojených států. Jedná se v podstatě o smažené burritos. Texasko-mexická dobrota, zvláště oblíbená v Arizoně, se obvykle skládá z moučné tortilly plněné rýží, fazolemi, sýrem a masem.
Chimichanga je oblíbené jídlo na hranicích USA. Největší předností je křupavost
Do chimichangy můžete dát libovolné maso, které máte rádi – mleté hovězí, trhané nebo pečené kuřecí, ale lze vyrobit i vegetariánskou verzi. Postačí téměř jakýkoliv polotvrdý sýr dle preferencí a uvařená rýže. Z fazolí jsou nejběžnější černé, pinto a smažené. Jakmile je tortila naplněna, pevně se zabalí do obdélníkového tvaru a smaží se dozlatova. Křupavý závitek se často na talíři doplňuje o guacamole, dresink a salsu.
Největší předností tohoto pokrmu je právě jeho křupavost. Náplň se může lišit podle použítých ingrediencí, ale tortila zkrátka zůstává stále božsky křehká.
Rozdíl chimichangy a burritos
Oba pokrmy jsou vyrobeny z moučných tortill plněných masem, fazolemi, rýží a sýrem. Burrito lze navíc plnit zeleninou a bylinkami. Chimichanga je oproti tomu smažená a zelenina, salsa a bylinky se podávají zvlášť, protože po tepelné úpravě by v tortille nebyly dobré.
Jak chimichanga vznikla
Původ chimichangy není zcela jasný. Někteří říkají, že byla poprvé připravena v Mexiku, zatímco jiní tvrdí, že se tato pochoutka zrodila v Arizoně.
Traduje se příběh z roku 1922, kdy Monika Flinová, majitelka restaurace El Charro Café v Arizoně, hodila burrito do fritézy a po ochutnání nadšeně vykřikla první slovo, které jí napadlo – „chimichanga!“ Popularita pokrmu i nového slova se rychle rozrostla a vznikla oblíbená pochoutka známá po celém světě.
Chimichangas smažená i pečená
Tradiční chimichangas se sice smaží, ale mnozí je raději připravují v troubě, aby se snížilo množství použitého oleje.
Zdroj: Finedining lovers
redaktorka FTV Prima